Olajšanje, a brez optimizma

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 09.10.2009

Kje je podjetništvo danes, vemo. Vprašanje pa je, ali bodo naša podjetja po koncu recesije ujela korak z novim obdobjem gospodarskega cikla ali pa bodo ostala ujeta v nerešenih težavah iz preteklosti.



Septembra je minilo leto dni, odkar se je po svetu razširil strah pred gospodarsko krizo. Takrat so namreč o krizi poročali iz finančnega sektorja, pozneje je prizadela realni sektor, nato pa smo začeli govoriti kar o recesiji. In v kakšnem položaju sta slovensko podjetništvo in obrt leto dni po izbruhu krize. To je bila tema letošnjega osrednjega dogodka na obrtnem sejmu v Celju, ki je zbrala podjetnike, obrtnike, politike, predstavnike raznih institucij, povezanih s podjetništvom.
 
Podjetniki: Stanje se stabilizira
 
Analiza poslovanja kaže, da so se podjetja že lansko leto konkretno spopadala s težavami, čeprav na prvi pogled tega ni bilo zaznati. Tako sta se lani izdatno znižali dobičkonosnost podjetij in dodana vrednost na zaposlenega. Dodana vrednost na zaposlenega v malih podjetjih je za petino nižja od povprečja v Evropski uniji, v mikro podjetjih pa celo za dobro tretjino. In čeprav je kriza najbolj pokazala zobe šele v prvih letošnjih mesecih, v tem letu presenetljivo ugotavljamo porast podjetniške aktivnosti, če to merimo z ustanavljanjem novih podjetij. »Letos je bilo ustanovljenih veliko več družb z omejeno odgovornostjo, kot je bilo izbrisov iz poslovnega registra, in enako velja za število samostojnih podjetnikov,« ugotavlja dr. Viljem Pšeničny, generalni sekretar Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS).

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *