Osebne elektrarne in osebni računalniki

Avtor: Vitja Matijašič | Objava: 14.03.2008



Še do pred kratkim smo bili navajeni, da elektriko trošimo, ne pa tudi proizvajamo. Zdaj na domačem trgu brez velikega pompa poteka proces demonopolizacije proizvodnje električne energije. Kdorkoli, ki izpolnjuje pogoje za proizvodnjo elektrike s fotonapetostno elektrarno, lahko zahteva status kvalificiranega proizvajalca električne energije in postane mini elektrogospodarska družba. Naložba se, odvisno od višine državnih spodbud in velikosti fotonapetostne elektrarne, povrne v desetih do petnajstih letih. Naslednjih petnajst let – predvidena življenjska doba take elektrarne je okrog trideset let – je denarni tok pozitiven.  

Decembra 2007 in januarja letos sta dva investitorja zagnala  fotonapetostni elektrarni, ki sta dovolj veliki, da vsaka posebej z električno energijo oskrbuje 28 gospodinjstev. Poleg teh dveh pa na različnih objektih deluje še blizu 30 fotonapetostnih elektrarn različnih moči, in so primerne za oskrbo enega do desetih gospodinjstev. 

Kaj se pravzaprav dogaja in kakšni so trendi? Trenutne razmere na trgu osebnih energetskih sistemov so presenetljivo podobne razmeram na trgu osebnih računalnikov pred tridesetimi leti. PC-ji so bili takrat novotarija. Zanimivi so bili zaradi igric in prvih urejevalnikov besedil. Njihovih računalniških kapacitet, tudi če bi zaporedno povezali tisoče PC-jev, še v sanjah ni bilo mogoče primerjati z velikimi računalniki, kjer so se računale in obdelovale velike količine podatkov.  
 
Toda pred tridesetimi leti so začeli osebni računalniki brez pompa nadomeščati velike računalnike. Začela se je demonopolizacija računskih in logičnih operacij velikega obsega. Če vzporednice držijo, potem imajo osebne fotonapetostne elektrarne podobno vlogo, kot so jo imeli osebni računalniki. Demonopolizacija proizvodnje električne energije bo verjetno vodila v počasno izumiranje velikih elektrarn in v decentralizirano proizvodnjo elektrike.  

Poleg vzporednic med osebnimi računalniki in osebnimi energetskimi sistemi pa obstaja pomembna razlika, ki tudi lahko vpliva na hitrejši razvoj pridobivanja zelene energije. Trg osebnih računalnikov je rasel brez državnih spodbud. Trg zelene energije in osebnih elektrarn pa raste z izdatno državno pomočjo in najširšo možno podporo javnosti. To pa so idealne razmere za tiste, ki bodo znali povezati podjetništvo in ekologijo. 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *