Panika vas lahko uniči

Avtor: Milan Krajnc Pavlica, Simona Pavlica, Sabina Selinšek | Objava: 08.05.2009

Ko izgubite naročila in vam zmanjka denarja za plače, lahko z napačno prvo reakcijo naredite nepopravljivo škodo. Rešitev poiščite v pogovoru z ljudmi, ne v odpuščanju.


Izrisani procesi pogosto pokažejo, da se nekatera dela v podjetju podvajajo, izpostavljajo se kritične točke, kjer prihaja do zastojev... (Foto: BigStockPhoto)

V času gospodarske in finančne krize podjetja pospešeno sprašujejo, kako oklestiti previsoke stroške dela in racionalno izkoristiti rezerve. A ob tem pozabljajo, da so dolžni spoštovati vse delovnopravne zakonodajne obveznosti in akte, ki so jih sprejeli v preteklosti. Ne gre, da bi kar čez noč spreminjali pogoje, če ni trdne osnove, na katerih bi postavljali nove temelje, hkrati pa zaradi panike pozabljajo na temeljno – medsebojno komunikacijo.
 
Nestrpnost nas lahko uniči, poslovno in osebno
 
Primer takšne zgodbe je proizvodno podjetje s 160 zaposlenimi, ki je pri nas poiskalo strokovno pomoč pri spopadu z likvidnostnimi težavami. V času ohladitve gospodarske rasti ni moglo izplačevati tako visokih plač kot prej, saj je realizacija v tem času močno upadla.
 
Direktor podjetja si je kot takojšen sanacijski ukrep zastavil zmanjšanje osebnih dohodkov vsem zaposlenim. Njegova ideja je bila, da bi se znižanje upoštevalo že od preteklega meseca naprej. Direktorja smo po analizi seznanili z dejstvom, da njegov ukrep ni upravičen, saj brez soglasja delavcev nima pravne osnove, da zaposlenim zniža plače, še najmanj pa za nazaj. Upoštevati je treba, da so živi vir kapitala v podjetju prav zaposleni, ki prav tako živo snujejo proces dela in zato pričakujejo za svoje delo tudi dogovorjeno plačilo. Načrtovano dejanje je poskusil opravičevati z dejstvom, da je kriza in da so ti ukrepi nujni, če želijo ohraniti svoj status na trgu ne glede na naša opozorila o posledicah nespametnih in prenagljenih potez, s katero tvega kršitev zakonov ter upor zaposlenih.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *