Pasivni vodja

Avtor: Aleksander Žišt | Objava: 13.06.2007

Če podjetje posluje brez jasne strategije, se utaplja v delu, pravih rezultatov pa ni, je to posledica pasivnega vodenja, ki je lahko za podjetje pogubno. Kako ta pogosto prikriti »virus« pravočasno prepoznati?


(i-StockPhoto)

Uspešna organizacija temelji na sposobnih posameznikih, ki prevzemajo najpomembnejše poslovne položaje, od njihove uspešnosti pa je ponavadi odvisna uspešnost podjetja. Imenujemo jih »vodja«, prevzemajo pa najpomembnejše odgovornosti posameznih poslovnih področij, zato je pomembno, da na svojem položaju odigrajo aktivno vlogo.  

Na žalost pri izbiri tovrstnih kadrov podjetja nimajo vedno srečne roke, zato se velikokrat zgodi, da na tako pomembna mesta postavijo posameznike, ki niso dorasli svoji vlogi, zato jo odigrajo pasivno. Takrat govorimo o dejavniku »pasivni vodja«, ki nastane zaradi slabe kadrovske zasedbe na najpomembnejših mestih, lahko pa tudi zaradi prevzemanja pasivnih vrednot vodstvene ali lastniške strukture organizacije s strani vodstvenega kadra.

Pasivni vodja je oseba, ki ne zna ali ne zmore odigrati aktivne vloge v okviru svojih odgovornosti znotraj organizacije, zato se na nastale razmere odziva pasivno, neodločno, nelogično in podobno. To se najbolj kaže pri sprejemanju najpomembnejših poslovnih odločitev, kjer marsikdaj povzema odločitve nadrejenih (tudi napačne), s čimer lahko ustvarja negativno delovno ozračje.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *