Peter Jazbec: »Vse se lahko spremeni«

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 06.07.2006

Formule, kako je mogoče uspeti v pohištveni industriji samo v grozdih, padajo. O tem so ga prepričale izkušnje iz Italije, kjer mala podjetja v nekdaj cvetoči industriji stolov množično propadajo. Kljub temu je slovenski podjetnik prav tam kupil podjetje za izdelovanje stolov in ima z njim velike ambicije ...


Peter Jazbec: »Vsakomur svetujem, naj se odloči za podjetništvo. V podjetništvu je prihodnost, ker se bodo državne službe avtomatizirale in bo vsak moral sam poskrbeti zase.«

Nobena posebna novica več ni, če kdo kupi ali postavi tovarno v Bosni, Srbiji, na Kitajskem ali v drugi državi s cenejšo delovno silo. Prave izjeme so tisti, ki kupijo tovarno na Zahodu. Tako kot primorski podjetnik Peter Jazbec, ki je lani kupil tovarno za proizvodnjo stolov, in to v srcu italijanske industrije stolov – na območju Manzana.  
Peter Jazbec oziroma njegova podjetja so bile že prej pomemben evropski proizvajalec sestavnih delov za stole. Podjetje Smart Industries iz Mirna je vsak dan naredilo po 5 tisoč sedežev. Ko je pred leti nastopila kriza, so proizvodnjo skoraj prepolovili. In ker sestavnih delov za stole niso več mogli prodajati tako kot prej, so začeli sami izdelovati stole.  

Jazbec razlaga, da sta dva razloga za hudo krizo, ki spravlja v obup vse evropske proizvajalce stolov. Prvi razlog je poceni uvoz iz Kitajske, drugi pa upadanje povpraševanja na največjih trgih. »Navade potrošnikov v Evropi so se spremenile. Ljudje niso več pripravljeni toliko zapraviti za pohištvo kot nekoč, raje si privoščijo počitnice in potovanja,« pojasnjuje podjetnik iz Mirna. 

Grozdi so uničili celotno panogo
 

Upad povpraševanja je povzročil katastrofo za svetovno znano italijansko industrijo stolov, ki je prispevala blizu polovice svetovne letne proizvodnje. Peter Jazbec pravi, da v Italiji zapirajo podjetja eno za drugo. Stanje je katastrofalno. Od 1500 podjetij v regiji, kjer izdelajo največ stolov, jih bo preživela kakšna desetina.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *