Philip Green - britanski tekstilni mogotec

Avtor: Nives Pahor | Objava: 06.10.2008

Čeprav v šoli ni bil posebno uspešen in nikoli ni obiskoval poslovne šole, je Philip Green danes izjemno uspešen podjetnik in živ dokaz za to, da je občutek za posel še kako pomemben.


Philip Green: "Če želite uspeti, morate biti optimistični." (Foto: Getty Images)

Sir Philip Green je britanski podjetnik, ki je svojo poslovno srečo našel v prodaji modnih oblačil in dodatkov za množični trg. V lasti ima dve večji britanski tekstilni trgovski podjetji, BHS in Arcadia Group. Blagovne znamke slednje so tudi nam bolj poznane, to so Topshop, Topman, Dorothy Perkins, Burton, Miss Selfridge, Wallis, Evans.  

V obeh podjetjih skupaj zaposluje okoli 42 tisoč ljudi. V lasti ima 2317 prodajaln v Veliki Britaniji in 360 tujih franšiz. S svojim imperijem tako nadzoruje 12 odstotkov trga z oblačili na Otoku, kar ga postavlja na drugo mesto v tej gospodarski panogi. Vodilno podjetje v Veliki Britaniji ostaja Marks & Spencer, ki ga je skušal že trikrat prevzeti, a neuspešno.  

Green trenutno zaseda deveto mesto na lestvici najbogatejših Britancev. Njegovo premoženje znaša 4,3 milijarde funtov. Da bi se izognil plačilu davkov, je svoje stalno prebivališče preselil v Monako in s tem samo v obdobju 2004–2005 prihranil okoli 300 milijonov funtov. Nekateri ga zaradi tega obsojajo, spet drugi ga občudujejo. Toda tudi tisti, ki mu zavidajo uspeh, priznavajo, da je odličen poslovnež, ki se lahko pohvali z izrednim občutkom za zaznavanje potreb množičnega trga.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *