Pismo s Švedske

Avtor: Dejan Jordanov | Objava: 09.03.2009

Skandinavske države veljajo za vzor spodbujanja podjetništva, ki daje odlične rezultate. Kaj se lahko naučimo od Švedske?


Dejan Jordanov: »Na prvi pogled se naš sistem spodbujanja podjetništva ne razlikuje veliko od švedskega, verjetno pa obstajajo razlike v detajlih.«

Dolgo je od tega, ko smo prijaznost države do podjetnikov merili v številu dni, ki jih je birokracija porabila za to, da je podjetnik lahko začel z dejavnostjo. Danes se prijaznost meri predvsem po praktičnosti spodbujevalnih metod in njihove učinkovitosti. Predstavljajte si, da ste mlad pilot letala in ste tik pred vzletom. Čaka vas dolga pot, vremenska slika na poti je nepopolna. Edino gotovo dejstvo je to, da gorivo morda ne bo zadostovalo za uspešen vzlet. Učinkovitost spodbujevalnega sistema se tako meri predvsem po tem, kakšna je podpora neizkušenim pilotom, ki osvajajo višine.
 
Oseba, ki si želi na Švedskem vstopiti v svet podjetništva, ima na voljo več možnosti, odvisno od preferenc in ozadja, iz katerega prihaja. Literatura, navodila in obrazci so lahko dostopni na internetu. Tam je veliko praktičnih informacij, med drugim tudi, kako sestaviti dober in učinkovit poslovni načrt. Na internetu najdete tudi obrazec za ustanovitev podjetja.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *