Po nov zagon k študentom

Avtor: Stanko Levičar | Objava: 08.03.2011

Študenti niso primerni le za preprosta rutinska opravila, temveč vam lahko pomagajo pri temeljnih izboljšavah v vašem podjetju, saj za njimi mnogokrat stoji napredno znanje profesorjev.


(Big Stock Photo)

Nameravate prerazporediti stroje v svoji proizvodni liniji? Bi želeli vpeljati elektronsko poslovanje s strankami? Ali optimizirati dostavo izdelkov do končnih uporabnikov?
 
Obstaja kar nekaj ponudnikov storitev optimizacije poslovnih procesov – a njihove cene si mnogokrat lahko privoščijo le večja podjetja. Vendar to ni edina možnost. V tujini in pri nas se vse več podjetij povezuje neposredno s fakultetami, pri čemer pridobijo vsi: študentje konkretne izkušnje, podjetja pa dostop do naprednejših znanj in do bistvenih izboljšav svojega poslovanja.
 
Kako sodelovati s fakultetami?
 
Sodobnejše fakultete že vrsto let načrtno spodbujajo proaktivnost študentov in njihovo udejstvovanje v podjetjih v času njihovega študija. Tako lahko študentje koristno uporabijo svoje znanje na konkretnih in zahtevnejših primerih, hkrati pa sta njihov končni izdelek oziroma predlagana rešitev za podjetja povsem uporabna, saj sta izdelana pod mentorstvom profesorjev in drugih sodelavcev na fakulteti.
 
Seminarske in projektne naloge, diplomsko delo in druge obveznosti so priložnosti, pri katerih jim lahko omogočite, da obravnavajo kakšno od vaših konkretnih težav, s katerimi se soočate. Pogosto je za študente celo obvezno, da izdelajo seminarsko nalogo na podlagi resničnega primera iz gospodarstva. V takšnih primerih navadno samoiniciativno navežejo stike s podjetji, ki bi želela sodelovati z njimi. Lahko pa jim pridete tudi naproti – in se sami ponudite za možnost sodelovanja. Kako? Glede na to, da imajo fakultete organizirane tovrstne aktivnosti različno – bo najbolje, da kar zavrtite telefonsko številko in povprašate, kakšne možnosti obstajajo in na koga se lahko obrnete.
 
Morda vas bodo usmerili na konkretnega profesorja, ki izvaja tovrstne predmete, nekatere fakultete pa imajo v ta namen oblikovane celo posebne oddelke, ki na primer s skupinami bolj motiviranih študentov za podjetja projektno rešujejo dogovorjene probleme in izzive.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *