Po znanje na inštitut

Avtor: Petra Mauer | Objava: 12.07.2010

Pogosto slišimo, da raziskovalne institucije niso pripravljene sodelovati s podjetji. Vendar obstaja veliko podjetnikov, ki imajo s fakultetami in inštituti dobre izkušnje.


Dr. Hana Krečič-Stres, Educell: »Po odobritvi razpisa se stvari poračunavajo za nazaj. Za podjetje to pomeni stalno financiranje vnaprej, finančna sredstva dobimo včasih šele pol leta ali več po izstavitvi zahtevkov.«

Ljubljansko biotehnološko podjetje Educell je razvilo odličen sistem povezovanja s tako imenovanimi institucijami znanja. Sodeluje z univerzami, raziskovalnimi inštituti in klinikami iz Slovenije in tujine. Med tujimi na primer sodelujejo z laboratorijem za matične celice in tkivno inženirstvo na Columbia University ter z univerzo v Oxfordu. Direktorica Educella dr. Hana Krečič-Stres meni, da je pretakanje znanja koristno, saj zaradi majhnosti slovenskega prostora ne bi bilo smiselno in racionalno, da bi vsako majhno podjetje imelo vse strokovnjake za izvedbo nekega razvojnega projekta. »Medsebojno sodelovanje prinaša obojestranske koristi, še posebno s stališča izkoriščanja raziskovalne opreme. Že same aparature so zelo drage, čisti prostor pa je pri nas še posebno velik strošek zaradi strogega režima vzdrževanja in dela v njem, s katerim zagotavljamo ustrezne pogoje za gojenje človeških celic. Partnerji prispevajo opremo, ki je sami nimamo, ter del znanja, ki ga potrebujemo … Nove tehnologije se postavljajo postopoma, pot do njih je kompleksna in draga. Toda s povezovanjem in sodelovanjem si ustvarjamo odskočno desko za prihodnje uspehe.« Podjetje je na ta način ustvarilo dva tržna produkta, tretji pa je tik pred začetkom trženja.
 
Educell je lep primer, kaj lahko prinese sodelovanje malega podjetja in strokovnjakov po inštitutih. Vprašanje, ki se že leta pojavlja, pa je, kako ta prenos znanja v gospodarstvo pospešiti. V Sloveniji imamo namreč na fakultetah in inštitutih ogromno znanja, a je to še vedno premalo uporabljeno. Po nekaterih podatkih le 10 odstotkov razvojnih dosežkov prehaja iz razvojnih institucij v industrijo. Raziskave sicer kažejo, da so predvsem v zadnjih petih letih opazni premiki na bolje. Opaziti je trend naraščanja raziskav v poslovnem sektorju, prav tako je vedno več mladih raziskovalcev v podjetjih, podjetja imajo konkretne vizije in izdelane ideje, v katerih točkah želijo sodelovati z javnimi zavodi in univerzami. Skratka, strukturni premiki se dogajajo, ampak počasi.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *