Podjetje lahko tudi kupite

Avtor: Cvetka Peršak | Objava: 02.06.2011

Nakup delujočega podjetja je lahko dober način vstopa v podjetništvo ali širitve obstoječe dejavnosti. Uspešen pa je le, če se nanj dobro pripravite.



Vsakdo je že kdaj kupil kakšno stvar: knjigo, kolo, avto, stanovanje ... Kako ste se na nakup pripravili? Morda ste si stvar leta in leta želeli, o njej premišljevali in si jo pred nakupom dobro ogledali. Verjetno ste tako počeli, če je šlo za drago stvar, za katero ste morali varčevati ali se kako drugače žrtvovati. Najbrž pa ste kakšno stvar kupili na hitro, zgolj na osnovi trenutne želje, priložnosti ali intuicije. Lahko ste kupili slabo, ni pa nujno – in se je ravno tak nakup izkazal za najboljšega.
 
Ljudje smo pač različni, imamo različna znanja, izkušnje, pričakovanja, potrebe, značaje in še bi lahko naštevali. Zato je težko posplošiti merila za presojo investicije – kar nakup podjetja zagotovo je. Pa vendar lahko predpostavimo, da se večina (bodočih) podjetnikov ali lastnikov podjetja odloča racionalno – na podlagi temeljitega poznavanja podjetja in z vizijo uspešnega nadaljnjega poslovanja, ki bo hitro povrnilo vloženi denar in prinašalo lepe donose ob čim manjšem tveganju. Pustimo ob strani tiste redke investitorje, ki imajo ob nakupu čisto drugačne interese – na primer zaprtje podjetja in s tem ukinitev konkurence ali nakup zaradi morebitnih državnih subvencij in podobno.
 
O podjetju zberite čim več podatkov
 
O nakupu podjetja govorimo, kadar kupujete njegov pomemben del ali celotno podjetje z njegovimi sredstvi, obveznostmi, zaposlenimi, sklenjenimi pogodbami (s kupci, dobavitelji ...) in želite podjetje tudi upravljati ali biti dlje njegovi lastniki. V tem primeru ne gre samo za kratkoročno finančno naložbo, ki jo želite čim hitreje in seveda čim dražje spet prodati. Praviloma se podjetje kupuje od dosedanjih lastnikov, lahko pa ga kupite tudi od podjetja, ko gre za dokapitalizacijo, in kupnino prejme podjetje, ali pa gre za tako imenovani SWOP, ko kot upnik pretvorite svoje terjatve v lastniški delež.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *