Podjetje raste s podjetnikom

Avtor: Franjo Trojnar | Objava: 09.09.2005

Vam tekne v restavraciji hrana, ki je kuhar ne naredi s strastjo? In vi, ste strastni doma in v podjetju?



Osebna rast je eden najmočnejših motivacijskih dejavnikov za delo. In če je temu tako, se vprašajmo, zakaj ji podjetniki ne posvečajo dovolj pozornosti. Najbrž je temu botrovalo splošno prepričanje, da je možno osebno rasti le, če se ukvarjamo s »čisto duhovnostjo«, ali da to počnejo samo tisti, ki nimajo v življenju česa drugega početi. Svoje so prispevale tudi svetovne religije, ki so si predolgo jemale pravico, da je možno osebno rasti le skozi njihove institucije. Osebno rasti pa je mogoče skozi katerokoli dejavnost v proizvodnji ali storitveni dejavnosti.    

Spregledana »mehka znanja« 

Osebna rast spada med mehka znanja, ki se še ne poučujejo na fakultetah, a so za uspeh v podjetništvu nujno potrebna.

Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.

Zlasti za visoko kulturo vodenja je potrebno širše znanje. Znani rek »Kdor ve vse, manjka pa mu vedenje o sebi, ta ne ve ničesar« je lahko kažipot na tej poti. Če je Tesla z iznajdbo trifaznega motorja delavcem olajšal fizično delo, bodo novodobni vodje razbremenili zaposlene čustvene prisile za doseganje večje storilnosti, sprostili ustvarjalnost ter jim dali ali vsaj pomagali poiskati smisel življenja. 

»Tako kot se je cerkvena oblast posmehovala in nato neusmiljeno kaznovala Kopernika in pozneje Galileja za blasfemično heliocentično teorijo, ki je postavljala pod vprašaj dominacijo Zemlje in s tem učenje Cerkve, se morajo tudi današnji podjetniki upreti in zavrniti tiste teorije vodenja, ki temeljijo na avtoriteti in nadzoru nad ljudmi.  Da, nastaja nov organizacijski in poslovni model, ki temelji na svobodomiselnih idejah in predpostavkah o človeških zmožnostih in motivaciji posameznikov!« (Sumantra Ghoshal, 1997 Londonska poslovna šola)  

Kaj je osebna rast? 

Izhajajmo iz preprostega dejstva: le tisto, kar je zdravo v naravi, tudi raste in ga narava obilno podpira. Prenesimo to v gospodarstvo, ki je prav tako del evolucijskega procesa na Zemlji. Preživelo, bolje rečeno, polno živelo bo samo tisto, kar je usmerjeno v rast.  

Še preprosteje povedano: živeti polno življenje, drzniti se zaživeti strastno v vsej svoji moči, in to v profesionalnem, družinskem in osebnem življenju. In kdo si tega ne želi? Nisem še srečal človeka, ki si ne bi želel živeti več življenja na vseh treh področjih, kajti le to je uravnotežen in zdrav način kulture dela, ki zagotavlja trajen uspeh. Bi se podali na koncert, kjer glasbeniki ne bi zaigrali strastno, ali odsedeli v restavraciji, kjer se kuhar ne bi z vso strastjo posvetil pripravi jedi, ali kupili izdelek, ki ni ustvarjen s strastjo? Vsepovsod zahtevamo kakovost. Vrhunska kakovost je rezultat čustvene navezanosti na vaše delo. Čustvom ni možno lagati, ker so neposredno povezana s procesom osebne rasti in nam usmerjajo, sproščajo ali blokirajo do osemdeset odstotkov energije.    

Ključ podjetništva je razvoj ljudi 

Novodobni podjetnik, ki vodi z zgledom − se pravi, da dela tako, kot govori − zna sprožiti ta proces v sebi in zaposlenih. In zakaj naj podjetniki posvečajo več pozornosti razvoju ljudi? Zato, ker tehnologija in finance že dolgo nista več ključna vira. Razvitejše države, kot je na primer Velika Britanija, že uvajajo Standard kakovosti ravnanja z zaposlenimi v podjetjih, govorijo pa o osebni rasti, zadovoljstvu zaposlenih, kulturi, osebnih in poklicnih ciljih podjetja.   

Pasti na poti osebne rasti 

Na poti osebne rasti je treba biti pozoren zlasti na dve pasti, ki prežita.  

»Tehnično znanje je dovolj.« Osebna rast je edino področje, ki se ga ne da »naštudirati« kot predmete v šoli, treba ga je vsakodnevno živeti iz sebe, zase. Vaše zaposlene bo vse manj zanimalo, kaj jim govorite, zgledovali se bodo po kakovosti vašega življenja in vas ocenjevali po tem, kako živite.  

»Fizična rast je dovolj.« Mnogim je samoumevno, da se izobražujejo, dokler so v obdobju fizične rasti, ko pa se ta rast konča, so pogosto mnenja, da že vse vedo. Le redki se zavedajo pomena notranje osebne rasti za vse življenje, kar jim s trajnim izobraževanjem ohranja mladosten duh.    

Moč za uresničevanje ciljev 

Pogosto vprašanje »Ali si sploh upate pomisliti na svoj sanjski cilj?« bi morali obrniti »V kolikšni meri ste pripravljeni osebno rasti?« Bolj ko ste pripravljeni osebno rasti, višje cilje si lahko postavite. Odgovore, kot je »Niti pomisliti si ne upam na ta cilj«, lahko razumemo kot »Nisem pripravljen osebno rasti«. Res je, če niste pripravljeni osebno rasti, potem je bolje, da si ne postavljate velikih ciljev, ker boste zapadli v velike težave. Pa si poglejmo, zakaj. Za velike cilje je vedno treba vložiti največ truda, ki je večkrat na meji možnega, in se preseči, to se pa lahko zgodi le takrat, če osebno rastemo.  

Reklo »Kdor je opravil s spremembami, je opravil za vedno«, lahko razumemo kot: »Kdor je opravil z osebnim razvojem, je opravil za vedno!« 

Če ni izzivov, ni življenja in ne osebne rasti, ostane nam le životarjenje ... Pravzaprav sploh nimamo izbire ali alternative. Ostaja nam edino: rasti ali propasti. Brž ko se boste odločili za osebni razvoj in stopili v globlji stik s sabo, boste dobili moč za uresničevanje ciljev v osebnem, družinskem in poslovnem življenju. Osebna rast ni še ena od modnih muh, temveč zdrav način življenja in dela ter evolucijska smer razvoja.   


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *