Podjetništva ni brez rasti

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 08.07.2008

Je rast podjetja nekaj neizogibnega? Zakaj podjetja sploh rastejo? Dr. Viljem Pšeničny trdi, da rast ni kaprica podjetnika, saj o podjetništvu praktično ne moremo govoriti brez povezave z rastjo.


dr. Viljem Pšeničny: »Ko podjetje pride do 20 zaposlenih, ga podjetnik sam ne more več obvladati, in to je glavna ovira za razvoj. Podjetje zato zavira na tisti velikosti, ki jo še sam obvlada.«

Rast podjetja je za nekatere nuja, za druge kaprica samega podjetnika. Eden večjih strokovnjakov na tem področju v Sloveniji, dr. Viljem Pšeničny, pa pravi, da že sama beseda podjetništvo izvira iz dveh besed, ki pomenita, da moraš nekaj »pod-vzeti«, se pravi ukreniti, narediti. Besede podjetništvo in na sploh vsebine podjetništva si ne moremo predstavljati v povezavi z besedo stagnacija ali nazadovanje. Že sama beseda žene naprej. O podjetništvu je zato po njegovem prepričanju nemogoče govoriti brez povezave z rastjo. »Rast ni kaprica podjetnika, ampak je neposreden odgovor na priložnost ali možnost, ki jo podjetnik vidi v okolju. Če jo zna obrniti v prid svojega podjema, je rast tako rekoč neizogibna. Tudi če nekdo poskuša rast ustaviti v svojem podjetju, se bo pojavila v drugem podjetju, ker bo priložnost izkoristil nekdo drug,« trdi dr. Pšeničny.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *