Podjetništvo za popolne začetnike

Avtor: Matjaž Krč | Objava: 09.03.2009

Mnogi se podjetništva ustrašijo, ker menijo, da bodo težko uspeli s popolne ničle. A podlago za uspeh morda že nosijo v sebi.


(i-StockPhoto)

Ste se kdaj vprašali, kdo je popoln začetnik? Je to človek, ki je brez izkušenj na področju podjetništva? Pravega podjetnika ne naredijo samo izkušnje in znanje, temveč tudi veščine, prepričanja, vrednote in identiteta. Pa seveda strast v poslu in želja po uspehu.
 
In najboljši začetek je, da ozavestimo, kar že imamo. Ker lahko pridemo do presenetljivega odkritja, da nihče ni popoln začetnik. Vsak od nas ima popotnico, kar so mu dali starši, sistem in okolica. In kaj je dobra popotnica za podjetništvo?
 
Podpora staršev v otroštvu je zelo pomembna. Če so vas starši podpirali v odkrivanju sveta, vam dovolili več kot vrstnikom, so vam naredili uslugo. Če so vam pomagali graditi samozavest, so vas trenirali tudi za podjetništvo. Ko so vas usmerjali, kaj lahko in česa ne morete, so gradili vaša prepričanja. »Non Sufficit Orbis« oziroma »The World Is Not Enough« (slovenski prevod je bil »Vse in še svet«, kar ne odraža vsebine, pravilno bi bilo »Svet ni dovolj«) je naslov filma iz serije James Bond iz leta 1999. Ko preverimo ta slogan na spletu, ugotovimo, da ga je prvi uporabljal pirat po imenu Bond iz Santa Dominga. Ta ga ja videl na grbu guvernerja Santa Dominga v palači, ki je bila zgrajena leta 1503. Predstavljajte si, kakšna prepričanja dobi otrok, ki mu starši razložijo, da je njihov moto: Svet ni dovolj! Kje se omejuje in kaj si dopusti v primerjavi z otrokom, ki mu starši govorijo: Tega ne smeš, onega ne smeš, ne ugovarjaj starejšim!

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *