Podjetnik ali izvajalec?

Avtor: dr. Sara Brezigar | Objava: 10.07.2009

Številni podjetniki po načinu delovanja in razmišljanja niso podjetniki, ampak so bolj izvajalci, ki so se želeli znebiti šefa nad sabo. In zaradi tega pri delu trpijo.



»Delam, delam, delam. Delam kot zamorc.« Kaj pa gradim? 
 
Zakaj ste se odločili za podjetniško pot? Kaj je tisti razlog, da nekdo postane podjetnik? To je vprašanje, s katerim se je ukvarjal znameniti Michael E. Gerber v svoji knjigi The E-Myth Revisited. Ugotovil je, da se podjetniki večkrat ne odločajo za podjetništvo zato, ker bi želeli imeti svoje podjetje. Morda so o tem kakšno minuto ali dve celo razmišljali, vendar to prav gotovo ni bil poglavitni razlog za takšno življenjsko odločitev.  
 
Michael E. Gerber je ugotovil, da se za ustanovitev podjetja velikokrat odločajo ljudje, ki zasledujejo drug cilj, čeprav si ga velikokrat ne priznajo: znebiti se želijo šefa. Zato ustanovijo podjetje, kjer so sami »svoj šef«, gredo dobesedno »na svoje«.  

Stvari velikokrat niso takšne, kot jih vidimo 
 
Toda njihovo prepričanje, da so podjetniki, torej lastniki podjetja, je največkrat napačno. Niso namreč ustvarili podjetja, ustvarili so si službo, kjer počnejo točno tisto, kar so počeli prej »v službi« v nekem drugem podjetju, le da so zdaj oni šef. Zdaj se morajo – poleg svojih preteklih zadolžitev – ukvarjati še s financami, z računovodstvom, s prodajo, z marketingom, nabavo opreme, inventarja in celo s čiščenjem poslovnih prostorov. V težkih časih recesije se morajo pa še posebej aktivno ukvarjati z izterjavo in skrbeti za likvidnost.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *