Podjetnik december 2014


Mentorstvo - obojestranska pomoč na poti do uspeha

Žal se za mentorstvo še vedno odloča premalo ljudi, saj mnogi niti ne vedo, kaj je njegov primarni namen. Kaj to pomeni v resnici in kako lahko tudi vas obogati kot podjetnika/mentorja, smo se pogovarjali s štirimi sogovorniki, ki imajo na tem področju bogate izkušnje, nekaj vprašanj pa smo zastavili tudi dvema centroma, ki se med drugim ukvarjata z nudenjem podpore mentorjem in mentorirancem pri uresničevanju njihove vloge.

 

Ideje
Kapuca, ki prepušča zvok
Avtor: Petra Mauer
Za sprostitev naših živalic
Avtor: Petra Mauer
Izdelava unikatnih instrumentov
Avtor: Petra Mauer
Lektoriranje
Avtor: Petra Mauer
E-knjige
Avtor: Petra Mauer
Opera za avtiste
Avtor: Petra Mauer
Agent za iskanje talentov
Avtor: Petra Mauer
Malce drugačna knjiga
Avtor: Petra Mauer
Restavracija in knjigarna v enem
Avtor: Petra Mauer
Knjižno kazalo
Avtor: Petra Mauer
Biti podjetnik
Bi plavali na domačem dvorišču?
Avtor: Anita Ivačič
Če že ni mogoče hvaliti minulega poletja, je hvalevredna poslovna pobuda mariborskega podjetja Objem narave, ki že pet let razvija inovativno tehnologijo projektiranja in izgradnje trajnostnih vodnih objektov. Junija so se podpisali pod naravni plavalni ribnik v prestižnem 'glamkampu' Garden Village Bled, avgusta pa so plavalci zaplavali v Vodnem parku Reš, prvem javnem naravnem kopališču v Sloveniji.
Mika jo, da bi oblekla Severino
Avtor: Anita Ivačič
V desetih letih obstoja je blagovna znamka Maja Štamol postala sinonim za svečane avtorske večerne in poročne kreacije. V svojem Ateljeju za oblikovanje oblačil v Žalcu se osebno posveti vsaki stranki in z obleko po meri optimizira njeno postavo. Oblikovalka je tudi ambasadorka blagovne znamke »Izdelek slovenske obrti«, ki jo promovira skupaj z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije.
Če ti zmanjka hrane za psa, pač ustanoviš podjetje
Avtor: Vlado Kadunec
Kaj se zgodi, če si namenjen z možem na večerjo, pa nenadoma ugotoviš, da nimaš nobenega koščka pasje hrane za svojega hišnega prijatelja, lačno gledajočega labradorca.
Ustvarila sta sobivanje trženjske in netrženjske logike
Avtor: Petra Bauman
V eni prejšnjih številk smo v raziskovanju povezovalne vloge podjetništva in umetnosti zapisali, da je razdeljevanje denarja v kulturi vedno dvorezen in mnogokrat zelo boleč meč, saj o izbrancih, ki bi radi živeli od svoje umetnosti, mnogokrat odločajo razni razpisi oziroma komisije. Gre za javni denar, ki preko državnih kulturnih organizacij (javnih zavodov) preide v roke umetnikom. Če so dobri. Če imajo srečo. Če. Če. Če.
Da se preživeti, za kaj več pa je trg preveč zaprt
Avtor: Vlado Kadunec
»Poslovne prostore sem 'dal na cesto', da sem bližje ljudem,« mi razloži. »Tako si jim ni treba načrtno vzeti časa za obisk poslovne stavbe in se vzpenjati po nadstropjih, kjer so običajno poslovni prostori tistega, s katerim bi radi govorili. Tu, z vrati na ulico, je enostavneje; mimogrede vstopijo in se pozanimajo za moje storitve,« pojasni Kevin Morrison svoj, za Ljubljano inovativni poslovni pristop.
Izkušnje
Razmišljati drugače? Mislite kot frik!
Avtor: Marjan Bradeško
Iz številnih razlogov smo, posebej odrasli, ujeti v določene vzorce razmišljanja, ki nam žal prepogosto onemogočajo videti stvari v drugačni luči. Tak način razmišljanja pa nam preprečuje tudi večjo odprtost za drugačne ideje in novosti. In s tem verjetno vpliva na naš uspeh in razvoj.
Kako »vitko« je vaše podjetje?
Avtor: Anita Ivačič
Zaradi omejenih resursov so podjetja prisiljena v optimizacijo na vseh ravneh poslovanja. S pomočjo »metode vitkega štartnika« pa lahko svoj poslovni načrt zastavijo na način, da bo čim bolj jasen, jedrnat in optimalen, z drugimi besedami: vitek. Metoda je uporabna tako za podjetja na začetku razvojne poti kot že uveljavljena podjetja, ki uvajajo nove produkte ali se podajajo na nove trge.
Simulacije za boljše ocenjevanje kadra
Avtor: Vesna Vilčnik
Če so iskalci zaposlitve nekoč v podjetja pošiljali svoje življenjepise, da bi delodajalca prepričali, da so pravi kandidati za prosto delovno mesto, in so pozneje poskušali navdušiti z novimi pristopi, kot je na primer posnet video z izjavami prijateljev in bivših delodajalcev, kako so super, je zdaj nastopila nova era, ko delodajalec izbere kandidata glede na to, kako se odreže v simuliranem stresnem okolju. Naj razložimo ...
Upravljanje s kadri: zanesljiv kapitan na globalnem trgu
Avtor: Andreja J. Koderman
Med priložnostmi in čermi globalnega morja plujejo najuspešneje tista podjetja, ki vlagajo v razvoj kadrov, tista, ki se zavedajo nezamenljive vloge vodenja in upravljanja s kadri.
S semenskim kapitalom Silicijevih vrtičkov že raste prvih pet podjetij
Avtor: Simona Drevenšek
Kalifornija ima Silicon Valley (Silicijevo dolino), New York Silicon Alley (Silicijevo ulico), London Silicon Roundabout (Silicijevo krožišče), Berlin Silicon Allee (Silicijevo avenijo), Finska Silicon Vikings (Silicijeve Vikinge), Kenija Silicon Savannah (Silicijevo savano), Slovenija pa ima Silicon Gardens (Silicijeve vrtičke).
Prenehajte prodajati, začnite se pogovarjati
Avtor: Anja Žagar
80 % časa pri prodaji naj bo namenjenega spoznavanju kupca, njegovega načina razmišljanja, vrednot, potreb, želja in težav, ki jih ima, 20 % časa pa prezentaciji rešitve, ki jo ponuja vaš izdelek ali storitev in zaključevanju prodaje.
Ali še zmorete?
Avtor: Urša Blejc
Finančne razmere na trgu številne delavce in podjetnike silijo v delo z večjimi obremenitvami in brez ustaljenega urnika. Tako smo, kadar delo je in če ga sploh imamo, prisiljeni večkrat delati pozno v noč, v petek in svetek. Nenehen pritisk se gotovo pozna na zdravju in v takih primerih so redni zdravstveni pregledi še nujnejši, narekuje jih celo zakon, a pomanjkanje sredstev marsikaterega delodajalca spodbudi k njihovi opustitvi.
Denar & finance
Prodaja terjatev za izboljšanje kratkoročne plačilne sposobnosti
Avtor: Robert Horvat
Predstavljamo glavne vsebinske značilnosti prodaje terjatev kot finančnega posla, vključno z nekaterimi napotki o tem, na kaj vse je potrebno paziti, ko razmišljamo o tej možnosti, in kdaj je tovrstna rešitev za podjetnika smotrna in kdaj ne.
Franšize
Pomen pilotne franšizne enote
Avtor: Petra Mauer
Uspešno poslovanje pilotne enote je ključnega pomena pri pripravi načrta podjetja, ki se želi širiti s pomočjo franšiz. Pridobljene izkušnje, vzpostavitev in delovanje pilotne enote so vsekakor temelj, na katerem je mogoče strukturirano postavljati posamezne enote in nadgrajevati posel.
Svetovalec
Je agencija za začasno zaposlovanje rešitev?
Avtor: Boštjan J. Turk
Vse več podjetnikov se odloča za angažma delovne sile preko agencij za začasno zaposlovanje, saj naj bi se tako razbremenili skrbi, povezanih z iskanjem primernih kadrov za odprta delovna mesta, še bolj pa, ker so prepričani v večjo fleksibilnost tovrstne delovne sile.
Z novim letom tudi novi ukrepi proti sivi ekonomiji
Avtor: Mojca Kunšek
S 1. januarjem 2015 naj bi začela veljati novela Zakona o davčnem postopku, ki prinaša predvsem vrsto sprememb pri omejevanju sive ekonomije in pospešenemu izvajanju davčnih predpisov v Sloveniji. Temeljne spremembe bodo tako pri izvajanju gotovinskega poslovanja, e-vročanju, izvršbi in obdavčitvi osebnega dopolnilnega dela na podlagi Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanju na črno.
Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno
Avtor: Lidija Robnik
Širokopasovno kršenje znamk
Avtor: Igor Šetinc
Letos mineva 25 let od rojstva interneta, pri čemer je internet v svoji kratki zgodovini spremenil praktično vsa področja človekovega življenja, tako zasebnega kot tudi poslovnega, v slednjega pa je prinesel tudi nepredstavljiv obseg kršenja pravic intelektualne lastnine in drugih nelojalnih poslovnih praks.
Podjetnikov opomnik za december
Avtor: Tax-Fin-Lex
Čas za delo in čas za sebe
Avtor: Nikolaj Mejaš
Druge rubrike
Borza tehnologij za december
Avtor: Podjetnik
V Bosni ni enostavno poslovati
Avtor: Vlado Kadunec
Bosna in Hercegovina kronično ostaja ena najrevnejših držav v Evropi. Kmetijstvo je v veliki meri še vedno v zasebnih rokah, kmetije so majhne in neučinkovite za oskrbo prebivalstva. Zapuščina centralno-planskega gospodarstva je še vedno preveč zaposlenih v industrijskih panogah. Brezposelnost in visok proračunski primanjkljaj sta dva največja makroekonomska problema te države.
Udobno mobilno tiskanje
Avtor: Bor Trček
Kompaktni foto luksuz
Avtor: Bor Trček
Ne boste ga zlomili
Avtor: Bor Trček
Delavnost ni enaka produktivnosti
Avtor: Jernej Horvat
Danes postaja pomanjkanje časa znak slabe organizacije dela in določanja prednostnih nalog. Raziskave kažejo tudi, da tisti, ki ste ob vsakem trenutku polno zaposleni, spadate v skupino povprečnežev.
Preplet življenjskega sloga in posla
Avtor: Anja Žagar
Tudi v Sloveniji je vse več t. i. eko podjetij, zato nas je zanimalo, na kakšen način so se pojavile priložnosti za posel, kako donosen je ter kakšen finančni zalogaj predstavlja za podjetnika.
Mobilnik ali računalnik - to ni več vprašanje
Avtor: Bor Trček
Digitalni zapiski in skice
Avtor: Bor Trček
Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *