Podjetnik hoče (noče) na dopust

Avtor: Darinka Kazič | Objava: 09.07.2011



V gospodarskih razmerah, ko se vsi bojimo, da bomo zaradi odsotnosti izgubili kakšno poslovno priložnost, je nujen pogled na vsakodnevne probleme iz »letala«. Dobesedno ali ne, je odvisno od želje po letenju, od poguma in moči, kako se odlepiti od tal in od dela. Osem slovenskih podjetnikov smo povprašali, kakšen je njihov protistresni program, s katerim ohranjajo kritično distanco do svojega dela in svojo psihofizično kondicijo. Dobili smo ideje, vredne posnemanja.
 
Pogledali si bomo še nekaj bolj ali manj adrenalinskih možnosti preživljanja prostega časa. Morebiti lahko ravno v trenutkih, ko skrbimo za lastno elementarno varnost, ugotovimo, ali delovno energijo usmerjamo v pravo smer. Tisti, ki jih že pestijo zdravstvene težave, posledice stresa ali profesionalno deformirane drže, najverjetneje niso najboljši kandidati za skoke s padalom ali za kanjoning. So pa zanje primerne različne možnosti razvajanj in sprostitve v wellness centrih. Programi razstrupljevanja in zdravega hujšanja ter celo ugotovitve genskega zapisa, ki nam že z rojstvom določa, kakšna vrsta hrane in način življenja nam pripadata, lahko naredijo velik korak k preprečevanju in odstranjevanju stresa. In kje je vse to mogoče? Doma.
 
No, ja, »Letujmo doma« je bil morebiti res ponesrečen slogan, a je kanček resnice v tem, da svoje lepe dežele ne poznamo, ker jo večinoma prevozimo po avtocesti. Pogled s kolesa ponuja čisto novo paleto barv in drugo perspektivo, ki je še lepša, ko se ustaviš v manj znanih gostilnah. Hrana ima bolj žlahten okus in nasmeh domačinov ni prav nič posloven. Mi pa iščemo v eksotičnih krajih tisto, kar imamo doma! Saj ne, da spodbujamo ozkost doline šentflorjanske, le pokazati želimo pestrost domače narave. Ko sem bila pred nekaj leti na mednarodnem kongresu (kot predavateljica in kot udeleženka), me je zdramila tema o sloganih, ki naj bi spodbujali turizem v Sloveniji. Vsi, tudi marketinški strokovnjaki, so se navduševali nad predlogom nastopajoče, ki naj bi Portorož predstavljal na spletni strani z: »Med Dunajem in Benetkami.« »In kje je Portorož?« sem jo zbodla. »Saj ga nihče ne pozna, Benetke in Dunaj pa vsi«, mi je odgovorila. Na ta način ga tudi nihče ne bo nikoli spoznal. Roža Portoroža, tako lepo ime! Vanj bi morala voditi rožna cesta iz samih vrtnic. Namesto trošenja denarja za neodmevne marketinške poteze bi lahko zrasel cel pragozd cvetja po celotni Sloveniji. Mogoče bi tako tudi slogan »Letujmo doma« dobil popolnoma nov pomen, če smo že slogan »Na sončni strani Alp« prepustili turistično podjetnim avstrijskim Korošcem.
 
Včasih potrebujemo nekoga iz tujine, da nam odpre oči. Prijatelj iz Londona, ki je živel in delal tudi v Dubaju, mi je pokazal nov pogled na Slovenijo. Njegova je bila ideja za kolesarjenje ter fotografiranje narave ob bistri Soči in okolici zelene Krke. »I have never seen a river so green, indeed.« Je resno mislil in dokazal, saj se vedno znova vrača.
 
Sproščujoče poletje brez stresa »doma« ali drugje, vam želi uredniški tim Podjetnika.
 
mag. Darinka Kazič
 
P.s. Če odhajate na dopust po 11. juliju, ne pozabite v kovček zapakirati Podjetnika!


Letos smo za vas pripravili poletno prilogo Podjetnik na dopustu, v kateri si lahko preberete:

Na stres odgovorite (tudi) z dopustom

Podjetnikov navdih za oddih

Podjetnik na zemlji, v vodi in v zraku

Podjetnik in dobro počutje

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *