Podjetnik, ki bo spremenil svetovno podnebje

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 03.08.2010

Vizija Kevina Suraceja je rešiti svet nevarnosti globalnega pregretja ozračja in s tem zaslužiti milijarde. Njegova napoved je – nova industrijska revolucija.


Kevin Surace: »Nove tehnologije pri izdelavi energetsko varčnih materialov lahko vplivajo na preureditev celotne industrije. Obeta se nam doba nove, tretje industrijske revolucije.«

Če ste se te dni mudili v New Yorku, ste morda opazili, da na znameniti stavbi Empire State Building, po padcu World Trade Centra spet najvišji stavbi v mestu, menjujejo okna. Menjava 6514 oken, oziroma šestnajstisoč stekel, je le del celostne prenove osemdesetletne svetovno znane stavbe, ki se je skoraj štiri desetletja ponašala tudi z naslovom najvišje zgradbe na svetu.  

Delavci delajo le ponoči, da ne bi motili običajnega življenja v poslovni stavbi. Iz okvirjev vzamejo steklo, ga oplemenitijo s posebnim izolacijskim dodatkom, obstoječe okvirje prevlečejo z izolacijskim filmom ter med novo nameščena stekla v okvirje vbrizgajo še poseben plin, ki dodatno prispeva k boljši izolaciji.  

Stari Empire bo tako postal še ena redkih energetsko varčnih poslovnih stavb v Ameriki. Ko bo prenova stavbe končana, bo porabila skoraj za 40 odstotkov manj energije za prezračevanje, hlajenje ali ogrevanje, kar bo prineslo približno 4,4 milijona dolarjev letnega prihranka. Samo obnovljena okna bodo letno prinesla za dobrih štiristo tisoč dolarjev energetskega prihranka, strošek njihove obnove pa se bo izplačal že v treh letih.  

Kdo je največji onesnaževalec? 

»Največje onesnaževanje na našem planetu povzroča gradnja iz energetsko neustreznih materialov in energetska oskrba objektov. Samo skozi slabo izolacijsko izdelana okna izgubimo pet odstotkov vse pridelane energije v Ameriki, kar nas stane približno nepotrebnih 35 milijard energetskih dolarjev. Energija, potrebna za izdelavo cementa, mavčnih plošč in stekla, ogrevanje, hlajenje, osvetljavo in drugo oskrbo stavb proizvaja 52 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov. To je enkrat več, kakor ga proizvede vsa svetovna industrija, oziroma veliko več od demoniziranih avtomobilov in dostavnih tovornjakov,« trdi Kevin Surace, prvi mož podjetja Serious Materials, ki na znameniti stavbi menjuje okna.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *