Podjetnik, ki misli, da je bog

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 08.06.2006

Kakšna je razlika med bogom in Larryjem Ellisonom? Bog ne misli, da je Larry Ellison. Takšen je naslov knjige o ustanovitelju družbe Oracle, hkrati pa ena od etiket, ki so mu jo prilepili zaradi njegovega izzivalnega načina življenja.


Larry Ellison: »Občudujem tiste, ki si upajo tvegati. Rad imam voditelje – ljudi, ki počnejo stvari, preden te postanejo modne ali priljubljene.«

Larryja Ellisona največkrat opisujejo kot Don Juana, zapravljivca in ekscentrika, nagnjenega k tveganju ter zasmehovanju drugih. Larry Ellison velja za največjega tekmeca Billa Gatesa in hkrati za njegovo popolno nasprotje. Svojega prezira do najbogatejšega Zemljana niti ne skriva; v intervjujih se spravlja nanj in nekoč naj bi celo izjavil, da je njegova velika želja kupiti letalo mig, s katerim bi v nizkem letu in zelo hrupno preletel Gatesovo posestvo. Nakup miga so mu preprečile ameriške oblasti. Nič bolj ni prizanesljiv niti do drugih uspešnih podjetnikov v svetu informacijske tehnologije.  

Upornik, ki je pustil študij 
 
Kljub negativnim oznakam mu nečesa nihče ne more očitati – izjemne podjetnosti. Larry Ellison je iz nič ustvaril drugo največje programsko podjetje na svetu, Oracle. Zdaj 61-letni podjetnik ima sicer »skromno« letno plačo v višini 975 tisoč dolarjev, zato pa je njegovo premoženje vredno 18,4 milijarde dolarjev. Revija Forbes ga je lani uvrstila med deset najbogatejših ljudi na svetu.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *