Podjetnik leta je šel v stečaj!

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 09.12.2008

Bogdaj, da bi jih šlo še več.



V tej številki objavljamo reportažo s podelitve 18. priznanja podjetnik leta. Prav zanimivo je bilo minulih 17 let opazovati, kako Slovenci sprejemamo tiste najprodornejše podjetnike, ki jim podelimo ta naziv. Tu se zrcali vsa beda slovenske mentalitete. Ne vem, ali se je že kdaj zgodilo, da bi kdo vprašal: Koliko ljudi pa zaposlujejo ti podjetniki leta skupaj? Koliko davkov so plačali vsi skupaj v teh letih? Ali na primer: Koliko plač so izplačali zaposlenim?

 

Vse zanimanje za podjetnike leta, te najžlahtnejše osebe v slovenskem podjetništvu, se največkrat zreducira na eno samo vprašanje: Koliko med njimi pa jih je že šlo v stečaj? To me močno spominja na zgodbo invalidskega podjetja, ki je pred nekaj leti napovedalo stečaj in odpustitev zaposlenih. Kakšen škandal je nastal – v podjetju in v medijih. Si predstavljate, baraba podjetnik bo vrgel na cesto invalide! Nihče ni povedal, da je ta podjetnik nekaj let zaposloval ljudi, ki so bili pred tem brez službe in jim izplačeval nadpovprečne plače. Zagotovil jim je nekaj let, ko se jim ni bilo treba bati za preživetje. A to ni bilo več pomembno, v medijih je odmevala samo napoved odpuščanja.

 

Brez zagate lahko zapišem, da je od leta 1991, ko smo podelili prvo priznanje podjetnik leta, zanesljivo šel v stečaj en podjetnik oziroma njegovo podjetje. In da se je še en podjetnik znašel v težavah ter prodal nekatera svoja podjetja. Morda je katero šlo tudi v stečaj, ne vem. Torej skupno dva od osemnajstih. Veste, koliko podjetij po statistiki ugasne že v prvih petih letih poslovanja? Tretjina.

 

Vedno znova se ob takih debatah spomnim misli člana komisije za izbor podjetnika leta dr. Bogomirja Kovača, ki jo je izrekel ob zasedanju komisije pred nekaj leti. »Zame je večji podjetnik tisti, ki v desetih letih ustanovi tri podjetja in mu dve od teh propadeta, kot nekdo, ki trideset let počasi in zanesljivo gradi eno podjetje.« Tudi v tokratni številki dr. Kovač piše, da je za prave podjetnike značilna vztrajnost, da se po enem neuspehu poberejo in začnejo znova. Zato si kot urednik revije, ki podeljuje priznanje podjetnik leta, lahko samo želim, da bo še kateri naš nagrajenec šel v stečaj. Šele takrat bomo namreč zares videli, ali je iz pravega testa oziroma ali smo priznanje podelili pravemu.


primoz.kaucic@podjetnik.si

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *