Podjetnik na sončno energijo

Avtor: Nives Pahor | Objava: 09.10.2009

Dr. Uroš Merc se je v pičlih treh letih s svojim podjetjem Bisol prebil v svetovni vrh ponudnikov fotonapetostnih modulov za sončne elektrarne. In največji razcvet šele prihaja.


Dr. Uroš Merc: »Kot doktor s področja polprevodniških struktur bi se počutil slabo, če bi trgu predstavil slab izdelek. Vedno je na prvem mestu narediti dober izdelek, ga stroškovno optimirati in ga nato marketinško dobro predstaviti.«

Izraba sončne energije je posel prihodnosti, ki cveti že zdaj. In tu imamo Slovenci podjetje, ki že zdaj sodi v svetovni vrh. Podjetje BISOL razvija in izdeluje ene najboljših fotonapetostnih modulov za sončne elektrarne; v samo treh letih poslovanja je letno prodajo spravilo na prek 30 milijonov evrov. Podjetje ima do leta 2015 sklenjenih že za 400 milijonov evrov pogodb.  

Gonilna BISOL-ova sila je dr. Uroš Merc, večinski lastnik in direktor. Čeprav BISOL-a ni ustanovil, pa je v njem že vseskozi prisoten. Program Blues Solar je v drugi polovici leta 2004 začel nastajati v podjetju Blues. Lastnik Jože Angeli je takrat stopil na Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, da bi našel nekoga, ki bi bil pripravljen aktivno delovati na tem področju. In našel je dr. Uroša Merca. Slednji se je za odhod s fakultete odločil z dveh razlogov. »Prvi razlog je, da me je podjetništvo od nekdaj fasciniralo, drugi razlog pa je ležal v sami naravi dela na fakulteti, kjer so se stvari odvijale precej počasi,« nekdanji raziskovalec pojasnjuje odločitev, da zapusti akademske vode. V Bluesu je takoj prevzel položaj direktorja solarnega programa, pozneje z nastankom BISOL-a pa je postal direktor podjetja.


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *