Podjetnik proti naftnim velikanom

Avtor: Nives Pahor | Objava: 09.01.2009

Andrew Owens dokazuje, da lahko podjetnik uspe tudi v naftni industriji, ki jo sicer obvladujejo multinacionalke. Njegovo podjetje Greenergy letno proda za milijardo in pol evrov goriv.


Andrew Owens je pri 29 letih ustanovil podjetje Greenergy. Danes proda že 100 milijonov litrov okolju prijaznejšega goriva - na teden.

V času gospodarske recesije v začetku 90-ih let je Andrew Owens v svoji dnevni sobi ustanovil največjo in danes eno najuspešnejših neodvisnih naftnih družb v Veliki Britaniji. Na britanskem trgu zaseda četrto mesto v panogi, in to z le 70 zaposlenimi. Ker mu je uspelo v panogi, ki ni ravno dobrotljiva do novincev, je postala njegova zgodba za mnoge navdih.

 

Owensovo podjetje Greenergy se lahko pohvali s 13-odstotnim deležem trga goriv za cestna vozila na Otoku. V zadnjih nekaj letih mu je prodaja zrasla s 60 milijonov funtov leta 2001 na 1,2 milijarde funtov (1,4 milijarde evrov) leta 2007. Dobiček pred obdavčitvijo pa je v letu 2007 znašal 22 milijonov funtov.

 

Leta 2001 se je podjetje uvrstilo na 13. mesto na lestvici 100 najhitreje rastočih podjetij v Veliki Britaniji, ki jo pripravlja finančno svetovalno podjetje Deloitte & Touche. Lani pa so zasedli 20. mesto na lestvici 100 največjih zasebnih britanskih podjetij, ki jo prav tako pripravlja prej omenjeno podjetje.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *