Podjetnik s trdno hrbtenico

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 05.10.2010

Tomaža Hama so bolečine v hrbtenici pripravile, da je izdelal svoj stol. Pozneje ga je patentiral in danes ga pod svojo znamko Spinalis prodaja po skoraj vsej Evropi.


Tomaž Ham: »Kdor se pri razvoju podjetja nenehno izgovarja na ovire, ki mu jih pod noge meče država ali sistem, bo ovire iskal povsod in v vseh sistemih.«

Ko me je posedel v stol, se je ta pošteno zamajal pod menoj. Seveda, Tomaž Ham je tisti podjetnik, ki poskrbi, da se stolčki majejo pod svojimi uporabniki. Njegov izum, pisarniški stol Spinalis z gibljivim sedežnim delom, ki ga je razvil zaradi lastnih bolečin v hrbtenici, ne dopušča pasivnega sedenja. Hrbtne mišice so zaradi potrebe po nenehno rahlem, komaj zaznavnem 'lovljenju ravnotežja' ves čas nežno napete in stalno v gibanju. »Zaradi pretežno sedečega dela, ki ga naša družba prakticira čedalje več, naše mišice in vezi postajajo vse bolj ohlapne. S tem se povečuje obremenitev drugih delov hrbtenice, recimo medvretenčnih ploščic, ki prevzemajo obremenitve neaktivnih delov. Na navadnem stolu se hrbtenica pri nagibu telesa 'lomi' v križu, kar privede do poškodb in bolečin« na kratko strne Tomaž Ham dolgoletna raziskovanja in ugotovitve na temo sedenja in okvar hrbtenice. 

Pri stolu Spinalis pa se gibljivi sedež in telo gibata usklajeno, podobno kot pri aktivnem sedenju na ortopedski žogi. Zato ostajajo vezi prožne, zmanjšuje se pritisk na  medvretenčne ploščice, vse to pa ugodno vpliva na celotno hrbtenico.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *