Podjetnika, ki sta obogatela s sladoledom

Avtor: Nives Pahor | Objava: 06.02.2009

Zgodba o slavnem sladoledu Ben & Jerry's je klasična podjetniška. Benetta Cohena in Jerryja Greenfielda pa še vedno štejejo med velika imena v svetu podjetništva.


Ben Cohen in Jerry Greenfield (Getty Images)

Benett (Ben) Cohen in Jerry Greenfield sta podjetnika, ki sta ustvarila enega največjih sladolednih imperijev na svetu, poznan pod imenom Ben & Jerry's. Danes podjetje, ki sicer ni več v njuni lasti, saj sta ga prodala leta 2000, presega 200 milijonov dolarjev letne prodaje.
 
Zgodba podjetnikov, ki sta tako rekoč iz nič ustvarila svetovno znano podjetje, je danes priljubljena tema v poslovni literaturi in na poslovnih šolah. Ne samo zaradi poslovne uspešnosti, ampak tudi zato, ker sta našla način, kako združiti nezdružljivo oziroma kako povezati družbeno odgovornost in poslovno uspešnost. Že leta 1988 je par dobil priznanje »U.S. Small Business Person of the Year« (ameriška osebnost leta na področju malega gospodarstva). Priznanje jim je podelil tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan. Pozneje pa so v Ameriki njuno podjetje imenovali za najboljše v kategoriji družbeno odgovornih podjetij.
 
Fanta iz soseščine
 
Ben Cohen in Jerry Greenfield sta se rodila v Brooklynu v New Yorku leta 1951 (Jerry je štiri dni starejši od Bena). Oba sta odraščala v Merricku na Long Islandu, kjer sta obiskovala tudi osnovno šolo, v kateri sta se spoznala leta 1963. Hodila sta tudi na isto srednjo šolo. Ločila pa sta se, ko sta odšla na univerzo. Nato sta delala v različnih službah, na koncu pa sta končala v Vermontu, kjer živita še danes.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *