Podjetniki, ki izboljšujejo svet

Avtor: Zdenka Kovač, Tina Kociper | Objava: 07.05.2008

Med novejšimi oblikami podjetništva se pojavlja tudi tako imenovano družbeno podjetništvo. Gre za razvojno iluzijo ali za temeljno socialno ekonomsko inovacijo 21. stoletja?


Televizijski kuharski zvezdnik Jamie Oliver je razvil mrežo restavracij, v katerih usposablja in zaposluje mlade brezdomce, odvisnike od drog in jih motivira, da postopno ustanavljajo po istem načelu svoje restavracije. (Foto: Jamie Oliver Ltd)

Jamie Oliver, televizijski kuharski zvezdnik, je razvil mrežo restavracij, v katerih usposablja in zaposluje mlade brezdomce, odvisnike od drog in jih nato motivira, da postopno ustanavljajo po istem načelu svoje restavracije. S tem omogoča psiho-socialno rehabilitacijo in zaposlovanje novim skupinam odvisnikov in brezdomcev. Oliverjev ključni motiv pri tem ni zaslužek, ampak izboljšati položaj mladih in jim ponuditi novo življenjsko perspektivo.  

Jamie Oliver ni izjema, ampak samo del trenda, ki se mu reče družbeno podjetništvo. Družbeni podjetniki v Evropi ustvarjajo že okoli devet milijonov oziroma desetino vseh delovnih mest. Prav tako 10-odstotni delež prispevajo k evropskemu družbenemu proizvodu. Kljub temu pa je ta novi trend podjetništva šele na začetku poti, njegove možnosti razvoja pa so še v veliki meri neizčrpane. 

Družbeni podjetniki povezujejo podjetniške prijeme in orodja s humanitarno-socialnimi modeli in cilji ekološko vzdržnega razvoja. Njihov cilj je zagotavljanje nove socialno-ekološke dodane vrednosti. Podjetniki se tako usmerjajo v tri ključne cilje:  
1. integrirati skupine ljudi, ki jih ključni ekonomski tok pušča na obrobju (na primer brezdomci, kot smo videli pri Oliverju);
2. s podjetniškim inoviranjem razvijati nove socialne storitve;
3. boljše upravljati z okoljem, zagotavljati bolj zdravo prehrano, ohranjati kulturno in naravno dediščino ...

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *