Podjetniki na univerzah

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 13.02.2007

Univerzitetni inkubatorji ponujajo pomoč podjetnim študentom in raziskovalcem, hkrati pa se sami spopadajo s težavami. Kljub temu nekaterim pomagajo celo do inovacij na svetovni ravni in imajo velike načrte ...Magister elektrotehnike Gorazd Lampič in Andrej Detela z Instituta Jožef Stefan sta razvila inovativen elektromotor za direktni pogon električnih in hibridnih vozil. Elektromotor se vgradi neposredno v kolo vozila, zato vozilo nima prenosnih delov, kot je običajno pri sedanjih avtomobilih in drugih vozilih. Posledica takšne rešitve je večji izkoristek energije. »Take rešitve sicer iščejo tudi druga podjetja po svetu, vendar je trenutno naša rešitev najboljša,« trdi Gorazd Lampič. Gre za svetovno novost, ki bo morda pomenila revolucijo v industriji vozil.  

Visokotehnološko inovacijo bodo najprej uporabili v tržni niši z visoko dodano vrednostjo znanja – v električnem jadralnem letalu, ki ga razvija ajdovski Pipistrel. Dogovarjajo pa se tudi s tajvanskim proizvajalcem električnih skuterjev, indijskim proizvajalcem električnih avtomobilov in drugimi. 

Gorazd Lampič je podjetje ustanovil s pomočjo ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja. »V inkubatorju sem dobil vse tisto, kar sem pričakoval. Ne znam si predstavljati, kje bi sicer spoznal vse sodelavce in kot naravoslovec pridobil ustrezna poslovna znanja. Če ne bi bilo ljudi, ki sem jih tu spoznal, bi morda na svoji poti morda že nekajkrat obupal. V mladi, ambiciozni, podjetni skupini res dobiš potrditev, da se je vredno truditi in da obstajajo možnosti za uspeh.«  

Brezplačen prostor in strokovna pomoč  

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *