Podjetniki v pokoju

Avtor: Nataša Gjura | Objava: 04.08.2009

Kaj počno podjetniki, ko se upokojijo? Večina jih je še vedno vpeta v svoja podjetja, saj v počitku ne najdejo izziva.


Franc Jezeršek (v sredini): »Do včeraj sem bil za izvedbo določene naloge odgovoren jaz in so mi sinovi pomagali. Danes so odgovorni sinovi in jim jaz pomagam.«

Ali se podjetnik, ki je vse svoje življenje delal in ustvarjal za svoje podjetje, pravzaprav lahko upokoji in odmisli podjetje, s katerim je »živel« toliko let? Nekateri trdijo, da ne, saj naj bi bil podjetnik podoben umetniku, tudi za umetnika upokojitev ne pomeni konec ustvarjanja. Stroka je strožja in pravi, naj podjetnik vsakodnevno delo prenese na naslednike, sam pa naj opravlja nadzorno vlogo in naj ohrani delež v podjetju. Kakorkoli, praksa kaže, da le redki podjetniki popolnoma pretrgajo vse vezi s podjetjem, ki so ga toliko let gradili.  

Načrtovali smo za »jutri« 
 
Franc Jezeršek, lastnik podjetja Hiše kulinarike Jezeršek, je pred tremi leti vodenje podjetja predal svojim naslednikom – sinovom, sam pa se je upokojil. Podjetniško pot je začel leta 1981. V preurejeni garaži je za potrebe podjetij kuhal malice in jih nato razvažal v podjetja. Počasi je zaznal potrebo po organizaciji preprostih prireditev oziroma pogostitev in že dve leti pozneje je organiziral za takratne čase neverjetno veliko prireditev – piknik za 13.500 gostov. Sledilo je vedno več in veliko zahtevnejših prireditev. Rodil se je, kot pravi Franc Jezeršek, catering. »Danes bi temu rekli, da smo odprli tržno nišo. Res je, tržna niša je bila velika in zanimiva. Vsaka prireditev je bila nov izziv. Več kot 10 let smo to tržno nišo odpirali in polnili sami,« pove Jezeršek.  

Njihovi delovni prostori so sčasoma postajali premajhni in leta 1994 se je odločil za gradnjo Hiše kulinarike Jezeršek. »Načrtovali smo za 'jutri'.« Čeprav so mnogi mislili, da gre za megalomanski projekt, jim je uspelo postaviti prvi in do danes še vedno edini objekt, ki je namenjen za dejavnost cateringa. »Odlične delovne razmere, premišljena organizacija dela in sodobna oprema nas še danes uvrščajo v vrh te dejavnosti,« pravi Jezeršek. Pozneje je svojo dejavnost razširil na še eno lokacijo in v Zgornjem Brniku odprl Dvor Jezeršek, ki je prav tako zelo uspešen.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *