Podjetnikovih 15 let

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 12.03.2007

Revija Podjetnik je februarja zaznamovala petnajst let izhajanja. Na uspešno prehojeno pot smo se ozrli skupaj z nekaterimi podjetniki, s katerimi si delimo bogate izkušnje tega prelomnega obdobja slovenskega podjetništva. Nekateri smo bili za tiste čase presenetljivo »jasnovidni« ...


Objavili smo tudi zapis predavanja izumitelja pojma "gazela", Davida Bircha.

Prva številka Podjetnika je izšla februarja 1992, v javnosti pa smo revijo predstavili marca 1992 ne podjetniškem forumu, ki ga je organiziral GEA College in na katerem smo takrat podelili tudi drugo priznanje Podjetnik leta Jožetu Kogoju. Tako se danes (v mesecu marcu) oziramo nazaj v čas prve javne predstavitve.  

To je bil nasploh čas, ki se ga spominjamo kot pionirsko obdobje slovenskega podjetništva, ki je sledilo velikemu razcvetu ustanavljanja zasebnih podjetij. O podjetništvu se ni veliko vedelo, ni bilo izkušenj, pravzaprav smo se takrat vsi učili na lastnih izkušnjah. V nadaljevanju se bomo spomnili tistega obdobja tako, da bomo preleteli nekaj najzanimivejših člankov iz prvih številk Podjetnika. Vprašali smo tudi nekaj podjetnikov, kako se spominjajo tistih časov ter kako vidijo pot gospodarstva in Slovenije v zadnjih petnajstih letih.  

270-odstotna inflacija 

Začetek zadnjega desetletja prejšnjega stoletja se za Slovence gospodarsko gledano ni začel obetavno. Spomnimo se samo visoke inflacije, ki je takrat skrbela podjetnike. Februarja 1992 smo imeli enajstodstotno mesečno inflacijo, povprečna letna inflacija pa je znašala danes neverjetnih 273 odstotkov. Obresti so bile zloglasni R (višina inflacije) + 25 odstotkov. Da v takih razmerah ni bilo lahko poslovati, govori podatek o gospodarski rasti. Tistega leta je bila gospodarska rast negativna in je znašala minus 5,5 odstotka. Tega si danes ne znamo več predstavljati. Zdaj znaša gospodarska rast več kot  štiri odstotke letno in se nam še vedno zdi prenizka, če se na primer primerjamo z Irsko. Se še spomnite, kak življenjski standard smo imeli takrat? Bruto domači proizvod na prebivalca je znašal 6275 dolarjev, kar je skoraj trikrat manj kot znaša danes. Zadnji uradni podatek za leto 2005 govori o 17.170 dolarjih. 

Tudi število gospodarskih družb, ki so rasle kot gobe po dežju, se nam danes zdi skromno. Če upoštevamo podjetja, ki so oddala letna poročila oziroma računovodske izkaze, smo imeli 18.697 malih podjetij, danes jih imamo prek 42 tisoč. Število srednje velikih podjetij je sicer upadlo. Mnoga izmed njih so prerasla v velika podjetja, zato se je število velikih podjetij skoraj podvojilo. Kak skok je naredilo podjetništvo, govori tudi podatek o številu zaposlenih. V malih podjetjih se je število zaposlenih s takratnih 85 tisoč povečalo na 175 tisoč.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *