Podjetništvo – njen življenjski stil

Avtor: Anja Žagar | Objava: 09.03.2012

O tem, kako je možno uspešno združevati podjetniško kariero in družinsko življenje, smo govorili s tremi podjetnicami, ki so dokaz, da nič ni nemogoče.



V zadnjem času se vendarle vse več žensk odloča za samostojno podjetniško pot. Še vedno ne v takem številu kot moški, toda kljub vsemu mnogo bolj, kakor še pred nekaj leti. Na to, da razmerje med moškimi in ženskami v podjetništvu še ni enako, zagotovo vpliva vloga ženske v družbi in v družini. Dejstvo je, da je za žensko obdobje ustvarjanja družine mnogo bolj zahtevno in dinamično, kot je to obdobje morebiti za moškega. To je velikokrat tudi razlog, da svojo kariero za nekaj časa postavijo na stranski tir ali se ji celo odrečejo.
 
Kljub vsem oviram obstajajo ženske, ki za svoje poslanstvo in karierno pot izberejo podjetništvo ne glede na vse. Pri odločitvi za samostojno podjetniško pot se mora ženska zavedati, da mora osvojiti najboljše tehnike načrtovanja in upravljanja časa. Uspešno združevanje in usklajevanje zasebnega in poslovnega življenja zna biti zelo zahtevno, saj samostojna podjetniška pot zahteva veliko discipline, trdega dela, prilagodljivosti in časa.

Če povzamemo razmišljanja, izkušnje in nasvete vseh treh podjetnic v enem stavku, bi lahko rekli: Razmišljajte s svojo glavo, pojdite svojo pot, zaupajte vase in dokler ne poskusite, ne morete vedeti, česa ste sposobni.
 
Erika Drobnič, podjetnica in inovatorka
 
Kako bi opisali povezanost vašega zasebnega in poslovnega življenja? Ste prvo prepletli z drugim ali nasprotno?
Glede na naravo mojega dela, pri katerem ideje dejansko črpam iz zasebnega življenja, saj so moje inovacije nastale ravno iz potreb mojih otrok, svoje ideje nato obdelam in uporabim v poslovnem svetu (večnamenska zibelka in posteljica). Oboje je tesno povezano in prepleteno. Lahko bi rekla, da sem zasebno prepletla s poslovnim.
 
S kakšnimi izzivi ste se pri usklajevanju družine s poslom srečevali in kako ste to reševali?
Največji izziv je zagotovo razporeditev časa. Morala sem začeti delovati popolnoma drugače. Dobro je, da so v večini stvari predvidljive (vrtec, popoldanske dejavnosti itd.), če se pojavijo nepredvidene situacije, pa imam na srečo mamo in taščo, ki lahko vedno takoj vskočita.
 
Katere so prednosti in slabosti združevanja družine in lastnega posla?
Meni po izkušnjah veliko bolj ustreza lasten posel. Res je, da ni določenega delovnika, saj delaš praktično ves čas, prav tako ni zagotovljenega dohodka konec meseca, saj moraš sam poskrbeti za to, tudi ko si bolan. Kljub temu je zadovoljstvo večje, saj si čas, ki ga nameniš za družino in posel, lahko prilagodiš tako, da deluješ maksimalno na obeh področjih. To v običajni službi ni mogoče, ker ti delovni čas narekujejo drugi.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *