Podjetno v svet podjetništva 2013

Avtor: Petra Bauman | Objava: 08.02.2013

Po uspešno dokončanem pilotnem projektu v Zagorju, se bo projekt nadaljeval v vseh slovenskih regijah. Na državni ravni bo omogočil prve podjetniške korake okoli 250 mladim, v vsaki regiji bo priložnost v prvem polletju dobilo deset oseb, v drugi polovici leta pa bodo izbor ponovili.


Helna Rous: »Izbrani kandidati bodo svojo idejo razvijali skupaj z nami vse delovne dni v tednu za polni delovni čas.«

Potem ko se je pilotni projekt Podjetno v svet podjetništva v letih 2010-2012 v Zagorju ob Savi izkazal za zelo uspešnega, saj je omogočil samostojno podjetniško pot štiridesetim visoko izobraženim brezposelnim mladim, je konec lanskega leta javni poziv izšel v vseh treh zasavskih občinah. Še več – uspel je dogovor z Ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve, da se dokazano uspešen poizkus kot operacija izpelje v vseh dvanajstih slovenskih regijah. Finančno podporo poleg ministrstva zagotavlja še Evropski socialni sklad. V vsaki regiji je nosilna organizacija tamkajšnja regionalna razvojna agencija. Javni poziv se je v večini regij iztekel 7. januarja letos, samo v Mariboru so prejeli 125 prijav.  

»Kocka v rokah« ali »kaj naj storim?« 

Konec lanskega leta je po podatkih Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje postregel z neočarljivo bilanco - registriranih 118.061 brezposelnih oseb. Največ, odkar nas je leta 2008 prizadela recesija. Med tistimi, ki so prežeti s strahom, jezo, obupom in skritim upanjem stali na zgodovinskih slovenskih vstajah, tesno povezanih z mučno socialno situacijo, je bilo zagotovo tudi precej tistih s končano šesto, sedmo in osmo stopnjo izobrazbe. Zavod jih beleži nekaj čez 17.000, teh, ki bi na vrhuncu svojih intelektualnih in fizičnih moči radi delali in pomembno prispevali k dobrobiti družbe. Pa ni služb. Kriza, ki ji ekonomisti še ne napovedujejo skorajšnjega konca, je razkrila vse šibkosti gospodarske strukture, propad številnih podjetij je pokazal svoje ostre zobe. In jih zasadil v (poleg starejše brezposelne) najbolj ranljivo skupino zaposljivih, ki so se namesto v prvih službah znašli v nekem praznem teku svojih življenj. V mlade izobražence. 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *