Pohištvo iz Indonezije

Avtor: Lidija V. Bricelj | Objava: 12.03.2008

Ambiciozna Indonezijka in njen slovenski partner sta v bogatih zalogah mahagonijevega in tikovega lesa zaznala poslovno priložnost, na noge postavila tovarno pohištva in se lotila osvajanja zahodnih trgov, predvsem evropskega in ameriškega.


Achruly Patrio Noor in Bojana Ambroža poleg ljubezni druži tudi posel. Pohištvo, ki ga izdelajo delavci v tovarni Archuly Patrie Noor izvozita iz Indonezije in ga v Slovenijo uvozita prek podjetja Kalma, d.o.o.

Achruly Patria Noor je po diplomi iz industrijskega inženiringa (pri nas študij strojništva in ekonomije skupaj) želela odpreti svoje podjetje. Sprva so jo zanimali ročno izdelani dekorativni predmeti, potem pa so ji na njihovi gospodarski zbornici svetovali, naj se loti izdelave pohištva, če želi uspeti na velikih trgih. Vzela je kredit in leta 1999 odprla tovarno pohištva. 
 
Začetki so bili kar naporni, saj ni imela znanja o izdelavi pohištva, predvsem pa ne o zahtevah zahodnega trga, povrhu vsega pa je bila še ženska in brez izkušenj na poslovnem področju. Sprva ji je pri poslovnih odločitvah in vodenju tovarne pomagal oče, dokler si ni nabrala dovolj izkušenj. Še istega leta je na mednarodnem pohištvenem sejmu v Džakarti spoznala svojega prvega tujega kupca iz kanadskega Vancouvra, ki je takoj naročil dva kontejnerja pohištva. Potem je dobila še naročilo iz ZDA in posel je stekel.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *