Pohvala in spoštovanje

Avtor: Marjan Bradeško | Objava: 12.07.2010

S pohvalo lahko povečate storilnost zaposlenega in njegovo pripadnost podjetju. Pohvala je učinkovito sredstvo, če jo le znate uporabljati.



Dati priznanje zaposlenemu. Še vedno je to eno od dejanj, ki ga nekateri preprosto pozabijo, drugim se zdi odveč, tretji se ga bojijo, ker jih skrbijo posledice. Toda vse raziskave kažejo, da sta spodbuda in pohvala med tistimi sredstvi, ki zaposlenemu dajo največ novega zagona, moči, da gre korak dlje. Poleg ustreznega plačila so pozornost, spoštovanje, spodbuda in pohvala tiste stvari, ki naredijo delovno mesto tako, na katerem zaposleni ni le zadovoljen, pač pa polno vključen in zavzet za delo. Tako delovno mesto je za zaposlenega prijazno in dolgoročno.
 
Velik pretok delavcev namreč stane delodajalca bistveno več od priznanja, stroški zamenjave zaposlenega na delovnem mestu pa lahko presežejo delavčevo letno plačo. A po številnih raziskavah je med vzroki za zamenjavo delovnega mesta najpogosteje prav pomanjkanje spoštovanja in ustreznega priznanja, šele potem pride denar. V nadaljevanju poglejmo pet resnic o pohvalah na delovnem mestu.
 
1. pravilo: Spodbuda naj ne bo (le) denar
 
Pripadnost zaposlenega podjetju ali morda le projektu je nujna za uspeh podjetja. Zato je zadržati dobrega zaposlenega ena od najpomembnejših nalog vodje. Tu mnogi delajo napake, ker vidijo le denarno nagrado. Z morebitnim dvigom te dosežejo le kratkoročno »spodbudo«, kmalu pa zaposleni lahko hoče več. Jasno je, da tako v nedogled ne gre, posebej, če je že osnovno plačilo ustrezno. V takem primeru zaposlenemu denar zagotovo ni edina spodbuda, še celo ob prenizkem plačilu si zaposleni želi vsaj nekega drugega nadomestila. In to sta v obeh primerih pohvala in spoštovanje.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *