Pohvalo za plačilo raje izpustite

Avtor: Aleš Lisac | Objava: 05.09.2011



Bralka je prejela klic iz »Nedeljskega dnevnika« v katerem so ji sporočili, da je bilo njeno podjetje izbrano za »častni certifikat uspešnosti«, za prejem in objavo pa mora plačati 170 evrov. Je to prevara?
 
Od prevarantov se vsi, ki prodajamo etično in pošteno, lahko veliko naučimo. Prevaranti recimo vedo, da laskanje v prodaji deluje. Zato vedno stranko najprej pohvalijo. Ekskluzivnost je tudi močan psihološki sprožilec. Ko vam nekdo pove, da ste pomembna oseba (ali podjetje) in da boste recimo objavljeni v ekskluzivni knjigi (kdo je kdo), ali da bo o vas objavljen pohvalen članek, večini ljudi zaigra pri srcu.
 
Prevaranti vedo, da morajo v svojem nagovoru uporabiti tudi psihološki sprožilec, ki sliši na ime Avtoriteta. Zato običajno v nagovoru obljubijo objavo nagrade v kakšnem znanem mediju, da je vse skupaj videti bolj resno. Včasih tudi omenijo kakšno znano osebnost, podjetje, ki je že prejelo to nagrado. Tudi če prevaranti v mediju kupijo nekaj oglasnega prostora in res objavijo kakšen seznam, je to samo zato, da jih sodišča težje kaznujejo … Ker prevaranti vedo, da sodniki pogosto raje preverjajo formalnosti in tehnikalije, kot da bi uporabili zdravo pamet.
 
Prevaranti tudi vedo, da obstaja še en močan psihološki sprožilec, ki se mu reče konsistenca. Ko se zapletete v pogovor, v katerem vas sogovornik pohvali, ko se v mislih že vidite v knjigi slavnih, vam je v naslednjem trenutku, ko izveste, da vse to ne bo zastonj, težko reči ne. Mnogi, ki jih na ta način pokličejo, v resnici naročijo ničvredno storitev. Pač plačajo par sto evrov za svojo naivnost, za to, da jih neki študent iz klicnega centra, ki sicer pojma nima, za kaj gre, pohvali. To je to.
 
Do takšnih prevarantskih zadev bo vedno prihajalo, vprašanje je samo kako sofisticirane so. Kako v hipu prepoznati, ali gre za prevaro ali ne? Če vas nominirajo za Podjetnika leta, za Slovenko leta, za Managerja leta itd., organizatorji takšnih dogodkov od vas ne bodo zahtevali denarja. V čast jim bo, če boste želeli sodelovati, in za svoj izbor bodo imeli jasna merila. Če boste dobili Nobelovo nagrado, bodo celo organizatorji plačali vam, ne pa vi njim. Če pa vam nekdo ponuja pohvalo in zato zahteva še plačilo, priložnost raje izpustite.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *