Poletni dopust in izobraževanje

Avtor: Nikolaj Mejaš | Objava: 12.07.2010



Zanima me vaš pogled na izkoriščanje dopusta. Je nujno, da se na dopustu res posvetimo le počitku ali je smiselno tudi, da ga kombiniram s kakšnim izobraževanjem? Si bom v takem primeru vseeno odpočil od dela?
 
Pojmovanje dopusta in njegovega preživljanja se je v zadnjem obdobju v primerjavi s preteklostjo kar precej spremenilo. Vedno več ljudi se odloča za aktivno preživljanje dopusta, v katerega so vključene aktivnosti, ki njim osebno pomagajo pri »polnjenju baterij«. Dodatno strokovno izobraževanje, povezano z vašim delom, je v času dopusta smiselno, če ocenjujete, da vam bo izobraževanje pomagalo pri osebnem razvoju in nadaljnjem delu. Pri odločanju o razmerju časa, ki bi ga posvetili počitku in izobraževanju, je pomembno poslušati sebe ter ubogati svoje telesne in psihične potrebe po enem ali drugem. V času strokovnega izobraževanja oseba namreč ostaja v svoji profesionalni identiteti, v času dopusta pa je pomembno, da profesionalno identiteto izklopimo in vklopimo zasebno identiteto in se ukvarjamo s stvarmi, ki nas sproščajo in so nam pomembne.
 
Če je notranji konflikt osebe zaradi občutka profesionalne stagnacije močnejši od želje ali potrebe po počitku, potem bo oseba ob izobraževanju doživljala pozitivne čustvene reakcije, ki bodo lahko pozitivno vplivale tudi na njeno psihofizično počutje. Dodatno izobraževanje, povezano s hobiji, pri posamezniku vklopi njegovo zasebno identiteto in v času dopusta ni kritično za doseganje cilja dopusta, to je kakovosten počitek ob odklopu profesionalne identitete osebe.
                                        
Če želite med dopustom poskrbeti tudi za izobraževanje, priporočam, da si dopust razdelite na čas za počitek in čas za izobraževanje. Pri tem si izberite takšno izobraževanje, ki bo vključevalo tudi možnost sprostitve, športne in druge sproščujoče aktivnosti ter neformalna druženja in spoznavanje ljudi. Pomembno pa je vedeti, da za resnično sprostitev in odklop od profesionalne identitete potrebujemo enkrat letno 21 dni dopusta. V prvih sedmih dneh poteka proces odklapljanja skrbi in misli povezanih s službo. Telo se počasi navaja na novo okolje, na eventualne klimatske spremembe. V naslednjem tednu se začne regeneracija telesa in pridobivanje novih moči ter »praznjenje možganov«. Šele v tretjem tednu dopusta se tako telo kot um regenerirata. Takrat se ne spomnimo več na službo – delo, pogosto imamo občutek, da smo resnično »spraznili« možgane. Zato je tritedenski dopust v enem delu enkrat letno pomembna preventiva pred preutrujenostjo ali celo izgorelostjo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *