Poljska: peti največji EU-trg

Avtor: Nives Pahor | Objava: 09.07.2007

Prednost Poljske je velik in še nenasičen trg, ki bo še kar nekaj let ponujal veliko poslovnih priložnosti, meni podjetnik in glasbenik Andrej Modic, ki že od leta 2001 živi in dela v Varšavi.


Andrej Modic: »Pravzaprav na Poljskem ni gospodarske panoge, kjer ne bi bilo podjetniške priložnosti.«

Poljska je podjetniška država kontrastov. Po padcu komunizma je hitro in intenzivno sprostila gospodarstvo. Privatizacija podjetij v državni lasti in liberalna zakonodaja glede ustanavljanja novih podjetij sta ponudili hiter razvoj zasebne lastnine. Vendar Poljsko bremeni zgodovinska dediščina, zato je po njenem vstopu v Evropsko unijo državo zapustilo veliko Poljakov (predvsem mladih), ki so poiskali delo v drugih državah Evropske unije, še posebej na Irskem in v Angliji.  

Država ima močno kmetijstvo, zato bi bila lahko po nekaterih napovedih ena izmed pomembnejših proizvajalcev hrane za Evropsko unijo (47 odstotkov površine države je primerne za obdelovanje).  

Poljska ima trenutno najvišjo stopnjo brezposelnosti v Evropski uniji, letos februarja je bila 11,8-odstotna. Kljub vsemu nekateri vidijo svojo poslovno priložnost prav na Poljskem. Med njimi je kar nekaj tujcev. Ne nazadnje ima Poljska v Evropski uniji peti največji trg, ki se ga izplača izkoristiti. Med njimi smo našli tudi Ljubljančana Andreja Modica, ki že od leta 2001 živi in dela v Varšavi.  

Pred odhodom na Poljsko se je ukvarjal predvsem z internetom, saj je bil solastnik podjetja Plenum, ki se ukvarja z razvojem spletnih aplikacij, izdelavo spletnih strani in s spletnim oglaševanjem. Do leta 2002 je bil tudi glasbenik, saj je vodil vodilno slovensko acid jazz oziroma funk zasedbo Planet Groove. Skratka, vsestransko uspešen človek.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *