Pomoč pri najemanju svetovalcev

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 10.04.2002

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) že kakšno leto ponuja slovenskim podjetjem subvencioniranje svetovalnih storitev, namenjenih povečevanju konkurenčne sposobnosti.



Pomoč sodi v program BAS (Business Advisory Service), ki se je v tujini začel že pred dobrimi petimi leti in trenutno teče v 11 državah. Vodi ga omenjena banka, medtem ko sredstva prispevajo donatorji, za Slovenijo sta to Srednjeevropska pobuda in Evropska komisija.

Pomoč je namenjena finančno stabilnim podjetjem s potencialom za rast. Ciljna skupina so mala podjetja, vendar ne z manj kot 15 zaposlenimi. “Spodnja meja je postavljena zato, ker program ni namenjen začetkom poslovanja. Pri 15 zaposlenih pa podjetnik ne more več držati vseh štren v svojih rokah; tako ga spodbujamo, da za določene težave v podjetju najame svetovalce, ki mu pomagajo podjetje interno organizirati tako, da bo lahko bolj konkurenčno nastopil na trgu,” pravi vodja programa BAS v Sloveniji mag. Miha Švent.

Podjetja si izberejo svetovalca sama, če ga nimajo, jim lahko pri iskanju pomagajo sodelavci programa BAS. Ti za vsakega svetovalca tudi preverijo reference in kakovost svetovalnega projekta. “Vsak projekt mora dati zelo oprijemljive rezultate: večjo dodano vrednost, rast podjetja, prodor na novi trg ali drugo konkurenčno prednost. Rezultate preverimo leto dni po koncu projekta, in če je bil korektno izpeljan, lahko podjetje kandidira za pridobitev nove subvencije.”

Program BAS je doslej podprl že več kot 80 podjetij iz najrazličnejših področij. Pomoči so namreč deležna podjetja iz vseh dejavnosti, razen primarne kmetijske proizvodnje, poslovanja z nepremičninami in nekaterih posebej določenih dejavnosti, kot so proizvodnja in prodaja orožja na primer. Podjetja so največ denarja porabila za plačilo svetovanj s področij izboljševanj kakovosti in informatizacije (po 21%), organizacije (18%) in trženja (16%). V povprečju so dobila iz programa pokritih 44 odstotkov stroškov svetovalnih storitev.

Miha Švent trdi, da imajo za letos na voljo dovolj sredstev, večja težava bo v podjetjih pripraviti kakovostne projekte, za katere lahko pričakujejo odobritev podpore. In to kljub temu, da od podjetij ne zahtevajo obširne dokumentacije o projektih. Zahtevajo le, da se podjetnik sam dogovori z izbranim svetovalcem o projektu in ciljih, potem pa mu sodelavci programa BAS pomagajo narediti kratek opis projekta. Med izvajanjem projekta želijo tudi tekoče poročanje o opravljenem delu. Vendar, trdi Švent, v bistvu skušajo vzgajati podjetnike, da bodo takšna poročila sami zahtevali od svetovalcev.

Informacije o subvencijah

Več informacij o programu BAS dobite po telefonu 01/241-96-50, na sedežu v Ljubljani, Rimska 22, ali na internetnem naslovu www.bas-slo.net

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *