Ponovni vzpon vzhoda

Avtor: Martina Budal | Objava: 06.12.2011

Oči zahoda se od osredotočenosti nase počasi obračajo na vzhod. Države, ki so bile nedavno sinonim za poceni in nekakovostno delo, vse bolj krojijo globalno ekonomijo.


(Big Stock Photo)

Ne le Kitajska, Japonska in Koreja, tudi druge države so vse močnejše in celotna regija je danes pomemben igralec na svetovnem trgu. Po letu 2008 je prenos moči z zahoda na vzhod dobro viden, je dejal zunanji minister Samuel Žbogar v uvodu v mednarodno delavnico o vlogi Azije in Evrope pri globalni finančni integraciji, ki je potekal v Ljubljani. Prenos moči se bo še nadaljeval, saj se države v razvoju razvijajo hitreje od zahoda, ki bo v naslednjem desetletju proizvajal le še 40 odstotkov vsega, je dodal.
 
Da bi bile azijske države še močnejše, so se začele povezovati podobno kakor evropske. »Razlogi za integracijo v Aziji so podobni kakor tisti, ki so sprožili integracijo Evrope – skupaj smo večji in močnejši,« pravi namestnik direktorja Oddelka za Regionalno ekonomsko integracijo Azijske razvojne banke iz Manile, Akamatsu Noritaka. Obseg trgovanja znotraj regije že presega obseg trgovanja z Evropo in ZDA skupaj. Ker so to večinoma države v razvoju, predstavljajo velik bodoči potrošniški bazen.
 
ASEAN – azijska EU
 
Združevanje bo po mnenju kar 83 odstotkov anketirancev vodil ASEAN – Zveza narodov vzhodne Azije, pravi Noritaka. Organizacijo so 8. avgusta 1967 v Bangkoku ustanovile Indonezija, Malezija, Filipini, Singapur in Tajska. Ustanovna listina je bil preprost dokument z le petimi členi. V naslednjih letih so se organizaciji priključili še Brunej, Vietnam, Laos, Mjanmar in Kambodža, moto Aseana pa so ena vizija, ena identiteta, ena skupnost.
 
Pri povezovanju se Azija uči na izkušnjah EU. Med povezavama so seveda velike razlike, tako Azija nima skupnih institucij, kakršne poznamo v EU, treba pa je tudi vedeti, da so med azijskimi državami veliko večje razlike kakor med evropskimi, opozarja Noritaka. A ASEAN Economic Community 2015 bo na neki način podobna evropski skupnosti, saj želijo države članice oblikovati skupni trg za finančne storitve. Načrt združevanja so sprejele leta 2007 in končni cilj je oblikovanje skupnega trga in proizvodne baze, visoko konkurenčne ekonomske regije, regije pravičnega ekonomskega razvoja in popolno integriranje v globalno ekonomijo.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *