Posel? Imam hotel

Avtor: Metka Nograšek | Objava: 07.05.2008

O hotelirskem poslu smo se pogovarjali s tremi slovenskimi hotelirji zasebniki. Marjan Benda je zgradil hotel zraven svoje hiše v Mozirju, Matej Gorjan v Mostu na Soči, Vasja Vavpetič pa se je raje odločil za nakup s pomočjo bančnega kredita.


Marjan Benda: »Začetki so pri vsakem poslu težavni, predvsem v turizmu, saj ni pomembno uveljaviti le hotela, temveč je treba prodajati celoten kraj oziroma v našem primeru vso dolino.«

Marjan Benda je izkušen podjetnik. Poleg tega, da že vrsto let vodi svojo steklarno, je pred leti imel doma v Mozirju dva apartmaja, v katera so zahajali obiskovalci smučišča Golte, Mozirskega gaja ter okoliških planinskih poti. Ker je verjel v turistični potencial svojega kraja, se je odločil, da bo nekaj metrov stran od hiše zgradil hotel. Na začetku se je bal morebitnega nasprotovanja sosedov, da bo hotel v mirni vasici porušil njihov mir. »V resnici pa najbrž ni bil nihče prepričan, da bo hotel zgrajen in da bodo nekega dne v njem res gostje,« pravi Benda. No, hotel Benda s tremi zvezdicami je pred petimi leti odprl svoja vrata in dočakal prve goste. Namenjen predvsem ljudem, ki pridejo iz mesta in si želijo miru ter svežega zraka. 

V zadnjih letih čedalje več zasebnikov odpira svoje hotele. Na eni strani je to posledica splošnega podjetniškega zagona, na drugi pa tudi povpraševanja na trgu. Število turistov in nočitev vztrajno naraščata, na trgu pa je pred leti (in najbrž je še tako) najbolj primanjkovalo predvsem manjših in cenejših hotelov, ki lahko sprejmejo za avtobus gostov. A kaj o tem poslu menijo sami hotelirji?

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *