Posel je tako kot šport tek na dolge proge

Avtor: Lidija Vinkovič | Objava: 07.08.2006

Tomaž Jeršič, nekdanji profesionalni rokometaš, je že med športno kariero razmišljal o tem, kaj bo počel v življenju po njej. Že slabo leto je direktor in partner podjetja ProHolding in verjame, da je možno prav vse, le voljo in željo je treba imeti.


Tomaž Jeršič: »S športom si pridobiš trdnost, neizprosnost in sposobnost dela v timu ter vodenja, predvsem pa se naučiš zmagovati in sprejemati poraze, seveda pa tudi vztrajnosti in potrpežljivosti.«

Nekdanji vrhunski rokometaš je imel podjetniške ideje že od nekdaj, še zlasti so ga zanimale finance. »Vendar če bi me kdo pred dobrim letom vprašal, če se bom kdaj zaposlil in 100-odstotno angažiral v svojem podjetju, dvomim, da bi mu odgovoril pritrdilno. A je že tako, da se stvari v življenju obrnejo v pravo smer in pristaneš tam, kjer moraš,« pravi Tomaž Jeršič.  

Dobri sodelavci so ključ do uspeha  

Že v času, ko je še aktivno igral rokomet, se je zavedal, da je rok trajanja športnikov omejen. Verjame, da je športna kariera odlična odskočna deska za prehod v posel, čeprav se mu zdi, da se tega prej niti ni zavedal. »S športom si pridobiš trdnost, neizprosnost in sposobnost dela v timu ter vodenja, predvsem pa se naučiš zmagovati in sprejemati poraze, seveda pa tudi vztrajnosti in potrpežljivosti«, pravi. Ko se podaš na svoje, so to gotovo lastnosti, ki na dolgi rok obrodijo sadove. Zaletavost in neučakanost se lahko grdo maščujeta, prav tako prevelika ambicioznost. Poleg tega mora imeti podjetnik svojo hrbtenico ter ravno pravšnjo mero poguma in samokritike, ugotavlja sobesednik. To je ključ do uspeha. Seveda pa so pri tem najpomembnejši dobri sodelavci, ki imajo svoje mnenje in si ga upajo izraziti, in seveda tudi podjetnikovo znanje.  

Pet zaposlenih, ki so hkrati družbeniki  
 
Dejavnost podjetja ProHolding, v katerem je pet zaposlenih, ki so hkrati tudi družbeniki podjetja, so usmerili na tri področja: pasivno in aktivno upravljanje premoženja, gradbeni inženiring in upravljanje podjetij. Trenutno so najaktivnejši na prvih dveh področjih, saj gradijo stanovanja za trg na Viču v Ljubljani, kupili so parcelo na Štajerskem za gradnjo stanovanjskih objektov za trg in tako naprej. Na področju upravljanja podjetij eden izmed njihovih zaposlenih že vodi podjetje, ki ni v njihovi lasti, in tudi sam je ravno sredi pogovorov, da bi v večjem slovenskem podjetju prevzel vodenje določenih funkcij.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *