Posel, ki se dviguje z dvigali

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 07.03.2011

Milana Samso je v podjetništvo zvabil sosed. Začel je v domači garaži, danes pa sodi med zanesljivejše proizvajalce dvigal na svetu.


Milan Samsa: »Če me kdo vpraša, kako prideš do posla v tujini, odgovorim: odletiš v izbrano državo, se prijaviš v hotel, vzameš v roke poslovni telefonski imenik in začneš telefonirati podjetjem.«

Dnevno lahko v medijih beremo in poslušamo, da slovensko gospodarstvo ni najbolj cvetoče. Pa vendar se na tej strani naše revije prav vsak mesec srečamo s podjetniki, ki kljub krizi še vedno uspešno razvijajo svoj posel.
 
Eden takih 'svetlih podjetniških primerov' je Milan Samsa, ki je zrastel v dolini Košana blizu Pivke, nekoč zasajene z jablanami, ki so dajale sočna jabolka. »Zaradi neprimerne kmetijske politike in vedno nižjih odkupnih cen so bili kmetje na našem območju prisiljeni opustiti od 60 do 70 odstotkov sadovnjakov. Tako je, kolikor vem, tudi v drugih kmetijskih panogah,« sva začela pogovor o njegovi poti iz odročne doline v globalni poslovni svet.
 
Milana Samso je v podjetništvo zvabil sosed, serviser dvigal, ki mu je nekoč potožil, da je največji problem pri dvigalih nabava elektronskih kontrolnih krmilnih omaric. »Elektronika je bila takrat še sila draga, okoli 15.000 nemških mark za dvigalo; zdaj je to strošek v okviru dveh tisočih evrov. Moje elektronske komponente so bile cenejše, povpraševanja je bilo veliko. V naslednjih nekaj letih sem si z zaslužkom lahko zgradil tudi večjo delavnico in družinsko hišo,« pripoveduje Samsa o zametkih lastnega podjetja. V domači garaži je najprej popravljal tudi elektroniko kmetijskih strojev in laboratorijev. Ko je leta 1996 zaposlil prvega sodelavca, se je posvetil izključno elektroniki za dvigala.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *