Posel v zraku in življenje na tleh

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 06.12.2010

Ko hobi postane posel, je vsak dan v službi veselje. Bolj paziš na izdelek in zadovoljstvo zaposlenih in strank, kakor na dobiček in rast podjetja. Tak pozitiven odnos in energija kar odpreta življenje in prineseta posle, pravi Stane Krajnc, prvi med svetovnimi proizvajalci padal base.


Stane Krajnc: »Ko enkrat poletiš, gre vse strahovito hitro, občutki pa se ustavijo in so zelo, zelo intenzivni. Pristaneš v neki drugi dimenziji. Tvegal si življenje, zakaj bi se torej bal tuzemskih stvari ali ljudi? Duša postane mirna, samozavestna.«

Ko prideš v podjetje prvega izdelovalca padal za base jumperje na svetu (to so padala, s katerimi se skače s stavb, anten, stolpov, mostov, pečin in drugih naravnih formacij), ne naletiš na ogromno svetlečo proizvodno halo, opremljeno z računalniško vodenimi stroji, in hrupen vrvež serijskega izdelovanja ogromnih količin izdelkov. Delavnica Staneta Krajnca v Škofji Loki, že leta enaka, že dve desetletji z enakim številom zaposlenih, skromno čepi skrita za starejšo družinsko hišo. V njej sta z ženo leta 1992 na tapison v dnevni sobi v kleti zarisala prve modele zmajev in padal. 

»Zadovoljen sem, da je tako, kot je. Hobi, ki ga obožujem, je postal tudi moja služba. S proizvodnjo do približno tristo padal in sto letalskih oblek letno oskrbujem potrebe skakalcev oziroma svojih odjemalcev po vsem svetu in svoje potrebe. Dosegel sem več, kakor sem želel in pričakoval. Ne čutim želje, da bi širil in povečeval proizvodnjo. Ne štejem dobička in odstotkov rasti podjetja. Življenje je prekratko, da bi izgoreval v poslu. Raje kakovostno živim po svojih merilih,« razkriva Stane svojo življenjsko filozofijo, ki je, če jo primerjamo z ustaljeno podjetniško, res nekoliko v drugi dimenziji. 

Ko igrača postane resna stvar 

Nenarejena skromnost skriva veličino. V svetu padalstva, zlasti base, so padala pod blagovno znamko Atair na prvem mestu. Pri postavljanju hitrostnih rekordov se za zavorna padala obrnejo v Škofjo Loko. Zanje se je zanimala tudi ameriška vojska. Najboljši base skakalci pokličejo 'u Loko'. »Tržna niša je pravzaprav majhna. V ZDA sicer še obstajata dva izdelovalca base padal, a za nami zaostajata po razvoju. Sodelujem še s tremi samostojnimi podjetji, ki izdelujejo športno padalsko opremo, skupaj pa smo prvi ponudniki base opreme na svetu. Lahko bi razvijal in delal padala tudi drugih vrst, imel sem priložnosti in ponudbe, a tako kot je, mi je čisto dobro,« pravi gorenjski podjetnik.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *