Poslovati s Kitajsko

Avtor: Staša Cafuta | Objava: 09.05.2006

Linda Belina že skoraj desetletje svetuje slovenskim poslovnežem na kitajskem trgu.



»Kitajska je kot speči velikan. Pustimo jo ležati in počivati v miru, kajti ko se bo zbudila, bo presenetila ves svet.« To so znamenite Napoleonove besede. Danes Kitajska postaja super velesila in prav zaradi najobetavnejšega ekonomskega območja privablja kapital z vsega sveta. Tudi slovenskega. Linda Belina je na kitajskem trgu prisotna že osem let. Kot svetovalka na področju kitajske poslovne kulture nam je odkrila nekatere osnovne informacije, ki jih mora podjetnik poleg jasnega cilja poznati, ko vstopa na kitajski trg.  

Linda Belina trenutno dela kot svetovalka pri podjetju Sintagri. Sicer pa se ukvarja s svetovanjem slovenskim poslovnežem, ki nameravajo tako ali drugače vstopiti na kitajski trg ali pa so to že storili. Pred sodelovanjem s podjetjem Sintagri je bila eno leto zaposlena v podjetju Esotech, ki je na Kitajskem v Šanghaju odprl svoje podjetje, kjer je tudi delala kot mlajši vodja projektov.  

Kitajsko gospodarstvo je v ekspanziji. Povprečna letna
gospodarska rast v zadnjih letih presega 8 odstotkov. Kakšne spremembe ste na gospodarskem področju doživeli, odkar se ukvarjate s Kitajsko? 
Od mojega prvega obiska Kitajske leta 1998 je minilo že kar nekaj časa. Vmes sem obiskala Kitajsko kar nekajkrat in razlika je zelo opazna. Še zlasti postaja vidna razlika med razvitim vzhodnim delom, kjer država spodbuja tuje naložbe in gospodarstvo nasploh, in med preostalo Kitajsko, kjer je takšna odprtost še v povojih. Zelo močni so vplivi tujega kapitala, znanja in inženiringa, saj se Kitajci zavedajo svojih pomanjkljivosti, predvsem v inovativnosti in tehnološkem znanju.
Linda Belina: "Poznavanje osnovnega kitajskega poslovnega bontona je zelo pomembno, saj je kitajska družba še vedno precej tradicionalna in obstaja kar nekaj podrobnosti pri komuniciranju, ki so precej drugačne od zahodnjaških."

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *