Postavite organizacijo v svojem podjetju

Avtor: dr. Sara Brezigar | Objava: 09.11.2009

Če ste rast podjetja prepustili trgu in navdihu, potem vas z rastjo čaka obilo težav. Več boste delali, manj boste zadovoljni.



Pozdravljeni na petem srečanju s svojim osebnim vodnikom do uspešnega podjetja. V njem vas spremljam na vaši podjetniški poti. Vaše razmišljanje usmerjam z dobrimi tematikami pogovora ter vprašanji, na katera boste nato sami poiskali prave odgovore. Verjamem, da je čas, ki ga namenjate našim »srečanjem«, izjemno dobro izkoriščen. Podjetniki namreč vprašanjem, ki vam jih postavljam vsak mesec, praviloma namenjajo premalo časa. Zato so naša srečanja v bistvu priložnost, da stopite korak nazaj od vašega vsakodnevnega dela in razmislite o nekaterih ključnih vidikih svojega posla in življenja.
 
Danes se bomo posvetili temi, ki jo marsikateri podjetnik spregleda, dokler ni prepozno: postavitev organizacije podjetja.

Težave pri rasti ali rastoče težave?
 

»Growing pains« je igrivi naslov knjige, ki zelo nazorno prikazuje običajne težave uspešnih, hitro rastočih podjetij. Ko podjetje raste, nastajajo določene težave, in s tem, ko podjetje še naprej uspešno raste, se te težave praviloma ne zmanjšujejo, temveč še dodatno rastejo. Kakšne pa so sploh te težave? 

Ko gre posel dobro, je strank vedno več, zato se podjetje širi. Vendar bolj ko se širi, več je težav. Ljudje ne vedo, kaj njihovi sodelavci delajo, včasih stranko pokličejo dvakrat, včasih nanjo pozabijo. Včasih dobi stranka dva računa, včasih nobenega, včasih podjetje pozabi izterjati denar od dolžnikov, včasih se stranki dostavi napačen izdelek. Vsi v podjetju delajo vse, vendar veliko pomembnih stvari ni narejenih. Vsem je jasno, da bi se morali v podjetju bolje organizirati, vendar bolj ko poskušajo podjetje »organizirati«, več je težav.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *