Postavljanje sistemov v podjetju

Avtor: dr. Sara Brezigar | Objava: 06.04.2010

Razvoj in rast podjetja sta nemogoča brez postavljenih sistemov oziroma standardov.



Pozdravljeni na desetem in zadnjem srečanju z vašim osebnim vodnikom do uspešnega podjetja. V njem vas spremljam na vaši podjetniški poti in vaše razmišljanje usmerjam z dobrimi tematikami pogovora ter dobrimi vprašanji, na katera nato sami poiščete prave odgovore. Verjamem, da je čas, ki ga namenjate našim »srečanjem«, izjemno dobro izkoriščen. Podjetniki namreč vprašanjem, ki vam jih postavljam vsak mesec, praviloma namenjajo premalo časa. Zato so naša srečanja v bistvu priložnost, da stopite korak nazaj od vašega vsakodnevnega dela in razmislite o nekaterih ključnih vidikih svojega posla in življenja.  
 
Danes se bom posvetila temi, ki je za številne podjetnike nerazumljiva ali celo tabu tema: postavljanje sistemov v podjetju.  

Podjetniška dilema o kokoši in jajcu 

Že vsak otrok pozna dilemo o tem, kaj je bilo prej: kokoš ali jajce? Dilema je znana vsem, odgovor pa navadnim smrtnikom neznan. V podjetniškem svetu se srečujemo s podobno dilemo na področju grajenja sistemov. Ko podjetnika vprašaš, ali imajo standardiziran postopek uvajanja novozaposlenih, ti razloži, da tega nimajo, ker »smo majhno podjetje. Takšne stvari imajo velika podjetja, multinacionalke.« Ob tem se nam seveda obeta nova kokošja, pardon podjetniška dilema: ali imajo podjetja postopek uvajanja zato, ker so velika; ali pa so velika zato, ker so nekoč uvedla postopek uvajanja? 

Čeprav je pri kokoši in jajcu odgovor neznan, je pri podjetniški dilemi o gradnji sistemov kristalno jasno vsaj naslednje: razvoj in rast sta nemogoča brez sistemov, sicer podjetje vmes preprosto razpade. Večina podjetij, ki ima med rastjo težave, se praviloma sooča s pomanjkanjem sistemov in standardov dela. 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *