Potenciali so na Vzhodu

Avtor: Vitja Matijašič | Objava: 11.10.2007

Večina slovenskih vlagateljev išče hiter in čim večji zaslužek, o tveganju pa ne razmišljajo veliko, pravi Matej Tomažin iz podjetja Alfa Invest, ki na »vročem« Balkanskem polotoku vidi priložnosti za vlagatelje, hkrati pa opozarja na razumevanje dogajanja na svetovnih delniških trgih.


Matej Tomažin: "Dokler bo privatizacija, bo vse lepo."

Vsi pomembni svetovni delniški indeksi že več mesecev nihajo. Avgusta so v javnost prišle vznemirljive novice o posojilni krizi, ki so jo z večletnim brezskrbnim financiranjem nakupov stanovanj povzročile ameriške hipotekarne banke. Severnoameričani so namreč v preteklih letih najeli veliko stanovanjskih posojil, ki jih ne morejo odplačati. V reševanje ameriškega finančnega sistema sta se vključili centralni banki na Japonskem in v Evropi z več kot 200 milijardami evrov.  

Septembra smo osupli gledali kilometrske vrste angleških varčevalcev, ki so v Londonu več dni čakali na ulici, da so lahko dvignili svoje prihranke v hipotekarni banki Northern Rock. Samo nekaj dni pred tem se je z zloveščim opozorilom o krizi angleškega finančnega sistema oglasil Alan Greenspan, nekdanji dolgoletni predsednik ameriške centralne banke, ki je opozoril: »Rastoče cene stanovanjskih posojil lahko privedejo do zasuka na nepremičninskem trgu.« 

Matej Tomažin iz podjetja Alfa Invest, ki deluje na Hrvaškem, komentira dogajanje na svetovnem trgu in razgrinja razloge za vlaganja na Balkanskem polotoku.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *