Potrebujemo ombudsmana za podjetništvo!

Avtor: Jože Vilfan | Objava: 12.07.2004

Pravica do javnega udejstvovanja - in podjetništvo je prav to - sodi med človekove pravice, mar ne?



Z Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru so znova razposlali vprašalnik, v katerem naj bi povabljeni strokovnjaki in podjetniki povedali, kaj si mislijo o stanju podjetništva in o podjetniškem okolju v Sloveniji. Vprašalnik je del raziskave GEM (Global Entrepreneurship Monitor - svetovni monitor podjetništva), ki poteka že od leta 1999, Slovenija pa se je projektu pridružila leta 2002. Zdaj je v projekt vključenih 40 držav.  

Dosedanja poročila so Slovenijo uvrstila nekje med povprečje našega dela Evrope (primerljivo tudi z Italijo, na primer) in po tej plati se niti ne moremo pritožiti. Kot pravi vodja slovenske raziskave, dr. Miroslav Rebernik, ugotovimo, da ima s podjetništvom težave skoraj vsa Evropa.  

To pa seveda ni razlog, da bi bili pomirjeni. Podjetniki čutimo »žulj« okolja do te mere, da nam različne nevšečnosti pogosto poberejo energijo za graditev razvoja podjetja, kar pa naj bi bila osnovna podjetnikova naloga.  

Del težav nedvomno sodi v podjetnikovo tveganje. Tega, da je slovenski trg majhen, ne more spremeniti nihče. Podobno se podjetnik nima pravice pritožiti, če je sam zaradi neznanja ali slučaja zagrešil kakšno napako.  Vendar ...

Zdaj kroži e-mail, ki ga je ob poslanem vprašalniku v okviru GEM 2004 sprožila Marta Turk in v katerem podjetniki naštevajo svoje probleme z okoljem. In spet se kopičijo znani problemi: birokratske ovire pri odpiranju, prezahtevni predpisi glede prostorov in drugih pogojev v nekaterih dejavnostih, nepredvidljivost v davčnih postopkih, neelastičnost bank pri odobravanju kreditov ter splošen diskriminatorni odnos do podjetnikov.  

Ker nima smisla, da si o tem dopovedujemo samo podjetniki med seboj, je morda čas dozorel, da podjetniki zahtevamo svojega ombudsmana. Tako kot smo nekoč samo s simpatijami spremljali komentarje strokovnjakov in njihove zahteve glede spoštovanja človekovih pravic in smo začeli stvari jemati zares, odkar imamo profesionalnega ombudsmana za človekove pravice in ustrezna poročila, bi verjetno slovenska družba in država potrebovala ombudsmana za podjetništvo, na katerega bi se lahko obrnili vsi, ki v interakciji z državo čutijo neprimeren odnos. In beseda ombudsman bo kar prava, saj gre končno pri podjetništvu za človekovo pravico do javnega udejstvovanja.  

Predvolilni čas pa je ravno pravi, da vodstvom slovenskih političnih strank predlagamo, naj takšno zahteve uvrstijo v svoje programe. Sodelujte pri prizadevanjih, da dobimo ombudsmana za podjetništvo!


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *