Potrebujemo zeleno revolucijo

Avtor: dr. Stanko Blatnik | Objava: 09.07.2009

Vsi govorijo o gospodarski krizi, a svet se je znašel pred veliko zahtevnejšim izzivom – kako ohraniti in celo izboljšati kakovost življenja in hkrati zmanjšati negativne vplive gospodarstva na okolje.


Reševanje okoljevarstvenih problemov odpira ogromno polje novih podjetniških priložnosti. Nekatera podjetja že razvijajo pametno električno omrežje, ki bo uporabnikom ponujalo električno energijo iz različnih virov, po različnih cenah, računalnik v stanovanju pa bo uporabo nadzoroval in optimiziral. (Big Stock Photo)

Svet je v težavah, in to ne samo zaradi trenutne gospodarske krize. Thomas Friedman, kolumnist New York Timesa in trikratni dobitnik Pulitzerove nagrade, v svoji novi knjižni uspešnici Hot, Flat and Crowded (Vroč, raven in natrpan), ugotavlja, da je Amerika v krizi, ki je nastala po 9/11, in namesto upanja izvaža svoje strahove. Istočasno pa je svet v krizi zaradi globalnega segrevanja in drugih problemov okolja. Po njegovem mnenju sta obe krizi povezani in obstaja rešitev, do katere moramo priti čim prej. Kakšna je ta rešitev? To pove podnaslov knjige »Zakaj svet potrebuje zeleno revolucijo in kako lahko obnovimo svojo globalno prihodnost«. 

Kjer ptice ne letijo, ni prihodnosti 

Friedman opisuje zgradbo novega konzulata ZDA v Istanbulu, ki je tako varovana, da še teroristi pravijo, da »tam še ptice ne letijo«. Prostor, kjer ptice ne letijo, je tisti, v katerem se ljudje ne mešajo, v katerem se ne rojevajo zamisli, v katerem ni sodelovanja in kjer se zaupanje ne ustvarja. In v nekem smislu so ZDA postale prav to po napadu na WTC v New Yorku.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *