Pozabite na upravljanje z zaposlenimi

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 12.10.2009

Zaposleni so taki kot njihov delodajalec, trdi znana ameriška svetovalka Terri Levine. Zato se ne jezite nanje, ampak se raje vprašajte, ali jih sploh znate voditi.


Terri Levine: »Po mojih izkušnjah zaposleni sledijo podjetniku. Če ste navdušeni, srečni in motivirani, se tako počutijo tudi oni.«

V podjetniški literaturi boste našli skladovnice knjig, ki govorijo o tem, kako upravljati s kadri. Če v spletni iskalnik vtipkate HRM, kar je angleška kratica za upravljanje s kadrovskimi viri, boste našli nekaj milijonov dokumentov, ki govorijo o tej veščini. A če boste poslušali Terri Levine, mednarodno priznano svetovalko in avtorico več knjižnih uspešnic, vam bo rekla, da je upravljanje s kadri mrtvo. Pozabite nanj! V intervjuju za Podjetnik je razkrila nekaj modrosti, o katerih bo govorila tudi novembra na seminarju v Ljubljani.
 
Ena od vaših osrednjih tem na seminarjih za poslovneže je »Odpovejte se upravljanju, začnite s coachingom«. V čem je razlika?
Pri upravljanju poskušate z ukazi in kontrolo vplivati na ljudi in jih prisiliti, da bodo delali tisto, kar želite od njih. Na primer: »Kot tvoj šef hočem, da povečaš prodajo; če se ne boš popravil, bom razmislil o tem, da te zamenjam. In morda ti bom postavil cilje, ki jih boš moral doseči. Upam, da se boš zdaj zmigal.«
 
V resnici upravljanje ne deluje in pametna podjetja vedo, da je upravljanje mrtvo. Ljudje se na upravljanje slabo odzivajo, saj ne morete upravljati ljudi, upravljate lahko stvari.
 
Coaching pa pomaga ljudem, da se na svojem delovnem mestu izkažejo. Pri coachingu ljudem pomagate, da delo opravijo po svojih najboljših močeh, tako da izkoristijo svoje spretnosti in talent ter da jim zagotovite še dodatno usposabljanje in izkušnje. Coaching pomaga ljudem doseči več, ker si vsak globoko v sebi želi uspeti.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *