Pred poslom podpišite pogodbo

Avtor: Lidija Robnik | Objava: 11.11.2008

Pred sklepanjem vsakega posla, zlasti če bodočega partnerja ne poznamo dobro, se je treba zavarovati. Poglejmo, kakšni ukrepi so nam na voljo, da zavarujemo svoje pravice.



Temeljno pravilo v poslovnem svetu je, da je treba stranko, ki je ne poznamo, najprej spoznati. Pred sklenitvijo vsake pogodbe, kakor nasploh pred opravo kateregakoli pravnega posla, je zato nujno preveriti lastne želje in utemeljenost lastnih pričakovanj na eni strani in zanesljivost našega bodočega partnerja na drugi strani. Prepričani moramo biti, da naši poslovni cilji ne zadevajo ob kakšno prepovedano določbo, hkrati pa se mora pri nas utrditi prepričanje, da se na nasprotno pogodbeno stranko lahko zanesemo. Temu so namenjena pogajanja, v katerih se stranki dogovorita o vsebini svojih obveznosti, ki jih s poznejšo pogodbo prevzemata. Pri tem zlasti odstranita morebitne dvome o vsebini svojega dogovora, tako da je možnost poznejšega oporekanja veljavnosti zaradi napak volje odstranjena.
 
Predpogodba ali glavna pogodba?
 
Če se je strankama uspelo v pogajanjih dogovoriti samo o nekaterih sestavinah pogodbe, ne pa za pogodbo kot celoto, lahko svoje soglasje o teh sestavinah povzameta v obliki zapisa o doseganju soglasja ali pa skleneta predpogodbo. Predpogodba je v bistvu prava pogodba, saj se z njo prevzame obveznost, da bo pozneje sklenjena druga – glavna pogodba.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *