Prednosti vestnega plačevanja

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 07.11.2006

Plačilna nedisciplina izhaja iz pomanjkljive finančne moči podjetja. Soočite se s tem dejstvom in postanite vzorni plačnik, saj se vam bo to izplačalo.


Igor Kadunc

Velika težava slovenskega podjetništva je plačilna nedisciplina. Vlada jo je poskušala rešiti s spremembo zakona o DDV-ju. Izkazalo se je, da je zakon koristen samo za nekaj sto podjetij, ki so se za to odločila.  

Ker so za zamude pri plačilu odgovorni predvsem direktorji (in lastniki), se morajo oni soočiti s to resnico. Ali sprejemajo oceno, da so »lažnivi kljukci«? Laganje o tem, da bo blago plačano čez nekaj dni, in izogibanje pogovoru na to temo je pač velika laž.  

Zato predlagam, da se vsi podjetniki odločijo, da bodo postali vzorni plačniki – in dokazati želim, da se bo to vsakemu izplačalo. 

Poglavitna razloga nepravočasnih plačil
 

Poznamo dva razloga za nepravočasna plačila. Prvi je, da nimate dovolj denarja za takojšnje plačilo (tudi v prihodnje ga ne boste imeli). S pravnega vidika je sicer zelo pomembno, ali to veste, ko naročate blago, vendar se v članku s tem ne mislimo ukvarjati, saj tu moralnih dilem ni. Celo prisilna poravnava je na neki način kraja, vendar zakonodaja dopušča, da se v nekaterih okoliščinah ne obravnava na ta način.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *