Predsedovanje EU kot podjetniška priložnost

Avtor: Vitja Matijašič | Objava: 15.10.2007

Tri mesece pred začetkom slovenskega predsedovanja 500-milijonski EU, vlada vročica ne le v političnih krogih, temveč tudi med hotelirji, gostinci, ponudniki turističnih in drugih storitev ...


Konferenčni center Brdo

Zaradi slovenskega predsedovanja Evropski uniji v prvi polovici leta 2008 naj bi bolje zaslužili taksisti, potovalne agencije, lastniki penzionov in hotelov, nepremičninske agencije, restavracije, prevajalci, varnostniki in druga podjetja iz storitvene dejavnosti. Kot je videti, bodo od predsedovanja imeli še največ hotelirji, drugi pa bodo bolj ali manj pobirali drobtinice.  

Sodeč po pripravah na predsedovanje bodo lahko taksisti svoje stranke opazovali le z varne razdalje. Za prevoz z letališča Jožeta Pučnika do hotelov bodo za ministre in nekatere druge visoke udeležence na voljo limuzine, za ostale delegate pa kombiji. Med prizorišči dogajanj, na primer med hoteli in Brdom, bodo ministre in uradnike vozili z avtobusi. Koordinacija prevozov poteka v okviru Sekretariata za predsedovanje EU. Prevoze z limuzinami in kombiji bodo izvajali pripadniki Slovenske vojske. Za izvedbo avtobusnih prevozov je bilo na razpisu izbrano podjetje Kompas d.d.  

Razpisi za izvedbo storitev za predsedovanje Evropski uniji so v rokah Sekretariata za predsedovanje Evropski uniji, ki projekte oddaja prek javnih razpisov oziroma se neposredno ukvarja z rezervacijo hotelskih zmogljivosti. Kdor ni zmagal na razpisu za gradnjo in dobavo opreme konferenčnega centra, promocijskih daril, izvedbe prevozov, varovanja in podobnega, se bo moral zadovoljiti z vlogo podizvajalca ali sam poiskati svojo priložnost, kot so to naredili v nepremičninski agenciji Stoja Trade.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *